NoteBLOG – Hudba, playback a keyboardy - podvod či ještě umění?

Hudba, playback a keyboardy - podvod či ještě umění? (23.02.2005)

Často slyším kritiku na playback v televizi, že jenom "otvírají pusu" a berou za to "kdoví co". Zejména mladí jsou na to alergičtí, i když nemají být proč. Podle mého názoru je totiž třeba zásadně odlišovat dvě věci, a to jestli otevírají pusu na svůj hlas nebo na cizí. Důvody playbacku jsou z 99 % technického charakteru, tzn. ne proto, že by to snad zpěvák před kamerou nezazpíval, ale protože by kvalita zvuku nebyla nejlepší a náklady na kvalitní "živé" ozvučení a kapelu by byly mnohem větší. Pokud tedy zpěvák v televizi "otvírá ústa" na vlastní zpěv, nevidím v tom žádný problém, rozumím tomu, že to může někomu vadit, zejména když zpěvák "otvírání úst" neovládá.

Podobné hodnocení se dá aplikovat totiž i na hráče na keyboard, u kterých se zejména v posledních letech rozmohlo "hraní" z disket či z harddisků nebo přenosných PC hotových MIDI skladeb, ke kterým jenom zpívají a "dělají" že hrají. Vím o čem mluvím, sám hraju na tento nástroj s těmito možnostmi s Milanem Mocem v duu Harmonie, a osobně by mě takovéto hraní vůbec nebavilo. Sám naprostou většinu skladeb hraju "naživo", čili formou hraní akordů v levé ruce s podporou automatického doprovodu a hraním dohrávek, sól a ovládáním vokalizéru. Ale i v tomto "hraní-nehraní" z disket jsou rozdíly - znám hráče, kteří si MIDI skladbu sami nahrají a připraví nástroj po nástroji a na produkci pak přehrávají svoji hudbu a případně některý z nástrojů dohrávají "naživo", aby měli z produkce ten pravý "fíling". Důvodem pro tento způsob hraní není neschopnost hráče, ale většinou omezené vlastnosti nástroje, které nedovolují danou skladbu hrát dostatečně přesvědčivě "naživo" vzhledem k značným rytmickým či harmonickým složitostem. Takovéto hraní pak respektuju a mám z něj dobrý pocit. Problémem bývá skutečnost, že běžný posluchač nezná tyto "niance" a většinou hudebníka pomluví, že za něj hraje mašinka, bez ohledu na objektivní i subjektivní kvalitu vyluzovaného "šramotu".

Komentáře

1. komentář napsal(a) Miloš Hladík dne 20.01.2006 v 19:35

Zcela souhlasím s Vaší interpretací. Jenom dodám, že takový dnešní muzikant je více aranger a tam se jeho muzikálnost ukazuje. Jestli že má někdo hvězdné ambice může být virtuoz, ale musí mít za sebou tým muzikantů.Současný trend je veliký pomocník, protože člověk pořád může hrát pouze dvěma rukama. Bohužel vývojem a dostupností se tyto nástroje dostali i do nepatřičných rukou, ale to není jen v muzice. Když někdo pomlouvá, spíše závidí, že někdo dělá něco co ho baví.Konec konců takovým týpkům říkám- když je to tak snadný, proč to taky neděláš!P.S. Snažím se tzv.šumaře-přehrávače midifilů,karaoke.. jasně převálcovat, protože snižují tuto práci a vrátit je se svým uměním tam kam patřej. www.corso.wz.cz

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete