NoteBLOG – A máme tu zase MDŽ...

A máme tu zase MDŽ... (08.03.2005)

No jo, 8. březen - MDŽ! A stále je v kalendáři uveden, jak jsem si ověřil pohledem mírně vpravo, i když je - alespoň pro mne - již svátkem spíše mrtvým. Nebo - lépe řečeno - v našich zeměpisných šířkách a délkách má tak říkajíc svůj zenit už za sebou... Že je to škoda? Za bolševika, kdy bylo spousta věcí "jenom jako", i svátek žen byl spíše důvod k bujarým podnikovým pitkám, které organizovaly nezřídka většinou právě ženy pro mužskou část zaměstnanců. A ROH - komunistické odbory - nadělily ženám k jejich svátku tu utěrky, tu ručník či jinou drobnost do kuchyně či koupelny na ruční pohon. A všichni byli spokojení, oslavilo se MDŽ, stmelil se kolektiv.

Toto stmelování kolektivů bylo vůbec v módě. U nás v bývalém výpočetním středisku ChS to byla dokonce BSP (pro později narozené - brigáda socialistické práce), která se takto stmelovala. A nejenom o MDŽ, dokonce si pamatuji nádherný okamžik, kdy Milouš Jakeš oznámil, že odstupuje celé vedení KSČ - to bylo na sklonku roku 1989. Tuto zprávu jme si vyslechli právě na jednom ze stmelovacích večírků, tuším, v prvním patře modré hvězdy, když byla zábava v nejlepším. No - to si dovedete představit, jaký to byl pádný důvod k oslavě.

Ale zpět k 8. březnu. Možná je skutečně trochu škoda, že tento svátek byl v rámci sametové revoluce a událostí po ní následujících neoficiálně smeten a skoro zapomenut spolu s ostatními "výsostnými znaky" komunistické éry u nás. A tím důvodem - alespoň pro mne - nejsou určitě ty večírky, které tento svátek provázely. Není totiž mnoho příležitostí v roce, kdy může muž obdarovat ženu květinou, aniž by upadl v podeření, že si něco "žehlí" nebo že "určitě něco provedl" :-). A MDŽ byl jeden z takovýchto dnů, kdy bylo možné takto "beztrestně" obdarovat ženy, a dokonce i jiné než ty vlastní. Naproti tomu dneska by už možná leckterá žena takovýto dar považovala když ne přímo za projev "sexuálního harašení" tak alespoň za něco jako "zastydlou pubertu faunova velmi pozdního odpoledne". Anebo taky ne a je to jen moje zkreslená představa? Co vy ženy na to?

Komentáře

1. komentář napsal(a) xy dne 08.03.2005 v 12:05

To se to dneska píše vesele o komouších, ale co vy? Nebyl jste u nich náhodou také, když o tom s takovým gustem píšete?

2. komentář napsal(a) Jiří Císař k "xy" dne 08.03.2005 v 12:32

Nemyslím že vesele a s gustem. Snažím se psát tak, jak to cítím a jak jsem to sám prožil. Taky nepíšu o konkrétních osobách, ale spíše o totalitním systému, jstli jste si stačil všimnout. U "komoušů" - jak píšete - jsem nikdy nebyl. Naopak, byl jsem pro ně "politicky nespolehlivej". A taky se neschovávám za "xy".

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete