NoteBLOG – Lze vůbec dodržovat zákony?

Lze vůbec dodržovat zákony? (14.03.2005)

Dnes jsem se poprvé v tomto volebním období nezúčastnil zasedání městského zastupitelstva, neboť mě tak dlouho plíživě klátila choroba, až jsem dnes podlehl a navštívil paní doktorku. Zřejmě mám spálový bacil, tak bych nerad nakazil celé zastupitelstvo a způsobil tak ochromení jeho rozhodovací činnosti. Škoda. Projednával se dnes podle programu mimo jiné tzv. zákon o střetu zájmů, a to mohlo být zajímavé. Obdrželi jsme jeho aktuální znění v rámci podkladů pro jednání. Přiznám se, že jsem ho celý poctivě přečetl a musím říci, že mě jeho čtení přinutilo opět k zamyšlení. K zamyšlení o důvodech jeho vzniku a potažmo o složitosti, potřebnosti a dostupnosti legislativy jako takové. Je to jen jeden zákon ze stovek či spíše tisíců legislativních norem.

Důvody jeho vzniku tkví zřejmě v tom, že někteří politici na různých úrovních nerespektují zásady dobrých mravů a bez skurpulí zneužívají svou politickou pozici k osobnímu obohacování. Smutné je, že na toto nemravné jednání nelze aplikovat jiné zákony či paragrafy jako například trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele a musí vzniknout nový zákon, další zesložitění legislativy, další výjimky, výkazy, formuláře a agendy. Že nestačí na takovéto jednání upozornit v médiích a politik opustí pozici, jak bývá v normálních demokraciích zvykem. Neopustí. Má hroší kůži. Každej den dobrej. Co s takovými politiky? Jsou to vůbec ještě politici? Tak se schválí speciální zákon. Nedokonalý jako většina ostatních a vybízející opět k jeho ignorování či obcházení. Proč k ignorování? Důvody jsou v zásadě dva.

Prvním důvodem je neznalost. I když platí známá poučka, že neznalost zákona neomlouvá, troufám si tvrdit, že většina občanů tohoto státu nezná nejen paragrafované znění, ale ani téma naprosté většiny zákonů tohoto státu a tak je soustavně - ať již vědomky či nevědomky porušuje či obchází. A co víc - neznají je ani vystudovaní právníci. Ti znají vždy pouze "svůj obor", výseč z legislativního koláče.

Druhým důvodem je malá schopnost státu vynutit si dodržování těchto zákonů, i když - jak kterých. Zákonů a paragrafů je prostě tak moc, že stát se stará hlavně o ty, kde jde o jeho peníze, čili o vymáhání daní, poplatků, penále a pokut. Tam jde vše tak říkajíc ráz na ráz. Podstatně slabší je schopnost státu zajistit vynutitelnost práva pro poškozené soukromé osoby, případně firmy. Tam se soudní spory táhnou roky a roky. Opravné prostředky umožňují šikovnému právníkovi manévrovat v podstatě neomezenou dobu.

A jak se vůbec normální občan vůbec dozví, jak který zákon zní? Jakou má možnost přečíst si platné aktuální znění toho či onoho zákona? Jakou má možnost mu porozumět tak, aby ho mohl dodržovat? Nic moc. Je možné si toto znění zákona koupit v tištěné podobě. Existují také firmy, které nabízejí - samozřejmě za nemalou úplatu a pravidelné poplatky - buď CD s platnou legislativou nebo přístup na své internetové stránky s těmito informacemi. Stát ale dosud nebyl schopen alespoň zpřístupnit svým občanům zdarma to, co po něm požaduje, a to nic víc než platné znění zákona. To je podle mého názoru skandální a mimo to dost smutné. Jak dlouho že už máme Ministerstvo informatiky? Co se tam vlastně dělá? Dělá se tam vůbec něco?? Nevím. Vím pouze to, že takto si správu věcí veřejných v době rozvinutého internetu nepředstavuji.

A tak ani já zcela jistě nedodržuji všechny zákony tohoto státu. Které? No, abych vám řekl pravdu - ani nevím. A přistihl jsem se dokonce při pocitu, že mě to ani moc nevadí. A nevadí to zřejmě ani státu. To, co dodržuji, je ve mně uvnitř. Jsou to mravní zákony, které jsem obdržel od svých rodičů už v době mládí a dospívání a které mají hodně blízko k desateru. To jsou totiž jednoduchá, pochopitelná a zapamatovatelná pravidla pro život, platná již tisíce let. A víte co je na nich to nejzajímavější? Že od svého vydání nepotřebovala jedinou novelizaci.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Milan Linhart dne 15.03.2005 v 14:38

Poslanec Jan Kasal kdysi řekl, že většina starostů nezná skoro žádné zákony a tak jim nezbývá než se řídit Desaterem a spoléhat se na Junácké štěstí. Bohužel, občas to nestačí, a proto občas nějakého starostu i zavřou. Někteří starostové proto hrůzou v noci nespí a proklínají okanžik, kdy kývli na to, že budou starostu dělat. Jan Kasal se také přiznal, že stihne přečíst maximálně 10% zákonů, o kterých se v Poslanecké sněmovně hlasuje. Hlasuje tedy většinou podle doporučení svého poslaneckého klubu, kde má každý poslanec přidělenu určitou specializovanou výseč, které se detailněji věnuje. Nadávno jsem na toto téma mluvil s Petrem Pithartem. Ten mi řekl, že je to strašné, ale legislativa se stala molochem, který již dávno předběhl a pohltil všechny politiky a nyní žije zcela vlastním, nekontrolovatelným životem. Z této nezkrotnosti byrokracie u nás jako jeden z prvních pocítil hrůzu Václav Havel a napsal na to téma i nějaké úvahy. Městský úřad v Chotěboři musí letos zavést spisovou službu a také se musí začít řídit novelou zákona o finanční kontrole a vnitřním auditu. Nárůst byrokracie na radnici odhaduji minimálně na 10%, které nám nic nového nepřinesou, pouze splnění zákonné povinnosti a uberou času na skutečnou práci. Dnes jsme na toto téma měli celé dopoledne školení a mě při představě těch dalších papírů naskakovaly pupínky. Paní lektorka při té příležitosti pravila, že to vyplývá z legislativy EU a EU je vlastně plánované socialistické hospodářství ve větším měřítku. To mne mrzí, protože jsem stoupencem federativního uspořádání Evropy a myslím si, že v globalizovaném světě má Evropa šanci jedině, když urychleně vzniknou Spojené státy evropské jako protiváha Spojených států amerických, Číny, apod. Bruselská byrokracie je však natolik odstrašující, že odpor k EU spíše sílí a dokonce hrozí neschválení evropské ústavní smlouvy. To znamená, že šance na konkurence schopné Spojené státy evropské se zase vzdaluje. Ale možná to všechno má svůj konkrétní cíl. Karel IV. řešil nezaměstnanost stavbou hladové zdi. Moderní stát zase generuje stohy nových zbytečných papírů, aby mohl zaměstnávat nové zbytečné úředníky, poradce, školitele, právníky, auditory, kontrolory, archiváře, ... Další výhodou tohoto systému je, že může kdykoliv a kohokoliv, kdo je právě nepohodlný, nachytat na švestkách, protože to by bylo, aby se nenašel nějaký zákon nebo předpis, který nedodržel.

2. komentář napsal(a) Milan Moc dne 15.03.2005 v 16:39

Po dojmech z dnešního dopoledního semináře nezbývá než zvolat nad komentářem pana Linharta: "BRAVO, PANE MÍSTOSTEROSTO !!!"

3. komentář napsal(a) Milan Moc dne 15.03.2005 v 16:42

Pardon, oprava - chtěl jsem samozřejmě napsat "MÍSTOSTAROSTO" (ještě teď, odpoledne, jsem z toho všeho nějak zmatený)!

4. komentář napsal(a) Jilda dne 15.03.2005 v 17:48

V anglickém seriálu Dobrý den, pane ministře (nebo tak nějak se jmenuje) je v jednom dílu situace, kdy stát postaví moderní nemocnici, ve které nejsou pacienti ani doktoři, ale zato početná skupina řídících a administrativních pracovníků. Přesto nemocnice velmi úspěšně funguje a je dokonce navržena na vyznamenání, protože s ní stát nemá problémy. Tak trochu mi to připomíná to, o čem je tady řeč.P.S.: Kdyby si dal někdo tu práci a do detailu prostudoval všechny zákony, které poslanci přijali, vsadím se, že by zjistil, jak hodně jich jde proti Jirkou zmiňovanému desateru.

5. komentář napsal(a) xy dne 16.03.2005 v 06:01

Článek "Lze vůbec dodržovat zákony?" je velmi pěkný stejně jako komentář pana Linharta. Já se tímto dodatečně omlouvám autorovi, že jsem v jiném článku týkajícím se MDŽ zapochyboval o jeho mravním kreditu. Nebyl v tom však žádný úmysl, protože autora tohoto blogu vůbec neznám. Takže ještě jednou se omlouvám.

6. komentář napsal(a) Jiří Císař dne 16.03.2005 v 07:37

Díky za všechny pěkné příspěvky. Bylo nakousnuto hodně zapáchající téma - byrokracie a EU. Milan Linhart jen trošku poodhalil to, co nás v EU v budoucnu čeká. Potvrzují se moje nejčernější odhady. Jsem dnes opravdu rád, že jsem hlasoval proti vstupu do EU, že jsem nepodlehl lživé a záměrně neúplné propagandě, a mám tak v tomto ohledu svědomí čisté. Jen je škoda, že se proti tomuto záměrnému obelhání neozvalo více občanů, kteří byli při referendu pro.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete