NoteBLOG – Jak jsem ochutnal "konopné" pivo

Jak jsem ochutnal "konopné" pivo (22.03.2005)

Tak jsem při brouzdání Internetem narazil na jednom blogu na informaci o "pivu s konopím", které se údajně vyrábí i prodává v česku, a to v obchodním řetězci Billa (ještě že jsem opravil překlep - původně mi tam skočilo Blila ). Ne že bych byl příznivcem byť jen lehkých či měkkých drog, to v žádném případě. Ale právě proto mi informace utkvěla v paměti a tak když jsem v pondělí navštívil naše bývalé okresní město, schválně jsem do zmiňovaného supermarketu zašel, abych si tuto informaci ověřil. A opravdu, pivo s dobře znějícím, nicméně nic neříkajícím názvem Hemp Valley Beer bylo ke koupi za 19,90 Kč v nevratné skleněné lahvi o obsahu 0,33l. Neodolal jsem a dvě lahvičky jsem si pro zajímavost a samozřejmě ze zvědavosti zakoupil. Podle údajů etitety se složením pivo vyrábí v německé licenci firmy Hemp Valley Beer GmbH pivovar v Nové Pace, obsahuje mimo 4,5% alkoholu a dalších ingrediencí i "přírodní aroma z konopných květů". Není bez zajímavosti, že tato informace je v češtině na etiketě malinkým písmem a v polštině naopak zvýrazněna písmem větším a tučným. Pivo má i svoji internetovou stránku, kde jsou k dispozici kompletní údaje.

Nicméně mě zajímala hlavně chuť tohoto moku, i když jsem čistokrevný sváteční "pijan" piva. Tak jsem si dnes konečně jednu lahvičku otevřel, abych provedl spolu s manželkou chuťový test. Dobře vychlazené pivo na cca 5 stupňů bohatě pěnilo. Chutí bylo výrazné, ne tolik hořké jako třeba Plzeň, a na jazyku po něm zůstává zajímavá chuť (ne pachuť).

Ale to balení - 0,33l - je přece jen nedostatečné, uvážíte-li, že jsme se o toto pivo podělili dva! Vzpomínám na tomto místě na výrok okresně-známého rockového bubeníka a prvoligového pivního borce Hydranta, který na adresu tohoto tzv. malého piva s despektem řekl něco jako: "Otočíš to do sebe, začneš chlastat, a když čekáš, že přijde ten hlavní nápor, tak je najednou konec!" To sice není zrovna můj problém, nicméně jsme svorně konstatovali, že zůstaneme hlavně vzhledem k ceně u našich dosavadních značek Gambrinus a nealkoholického Radegastu Birel. Znalci piva se asi "oklepou", ale jelikož jsem nucen často po konzumaci piva řídit, tento nápoj jsem si docela oblíbil.

Takže - co říci závěrem? Pivo s názvem Hemp Valley Beer doporučuji ochutnat, už proto, že - jak řekl prý klasik - zkusit se má prý všechno. Docela by mě zajímalo, jak bude chutnat skutečným znalcům tohoto moku.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Paliwecz dne 28.08.2006 v 20:21

Musím Vás zklamat, tyto konopná piva nejsou obohacena z konopí indického, ale z konopí technického. Proto se nedá hovořit o lechkých drogách v pivu. Jen nemuho pochopit jak můžete upřednostňovat EURO-piva před regionálními. Asi upřednostňujete kvantitu před kvalitou.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete