NoteBLOG – Ministerstvo zdravotnictví varuje...

Ministerstvo zdravotnictví varuje... (08.09.2005)

Už dlouho hudrám na kuřáky a na jejich bezohlednost k životnímu prostředi. Po městě se všude válí stovky prázdných krabiček od cigaret a tisíce špačků... K odpadkovému koši je to asi vždycky příliš daleko, tak to prostě upustí na zem a ono to nějak dopadne... Včera jsem ale narazil na zvláštní odrůdu tohoto odpadu. Ráno, když jsem šel rozespalý do práce, mě zase upoutala jedna prázdná škatulka a neobvyklý varující nápis na ní. Zaujala mě proto, že tento nápis jsem na cigaretách ještě nečetl. Nebyl jsem skutečně ještě zcela při smyslech, takže mě unikly absurdní souvislosti toho varujícího sloganu, nicméně když jsem odpoledne šel stejnou cestou nazpět, byla tam stále. Neměl jsem s sebou foťák a tak jsem si řekl - pomůžeš jednou přírodě - a sebral jsem ji do kapsy a doma ji vyfotil. Pokud si pozorně přečtete nápis v rámečku, není na něm až tak nic neobvyklého, absurdní se stává samozřejmě malým nadpisem nad rámečkem.

Při podrobnějším zkoumání jsem dále zjistil, že to není originální nápis, vytištěný na krabičce, ale že se jedná o leporelový leták výrobcce - firmy Philip Morris International, kterým po jeho případném vytažení a rozbalení podrobněji upozorňuje na nebezpečí, vyplývající z kouření. Mám tedy za to, že došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, neboť sám výrobce nejen že nevaruje kuřáka na krabičce zákonným způsobem před rakovinou, impotencí nebo jinou smrtelnou chorobou, jak mu to nařizuje zákon, ale naopak "ústy" ministerstva zdravotnictví kuřáka varuje před návštěvou lékaře či lékárníka, neboť ten by mu (darebák!) mohl pomoct přestat kouřit! To je tedy skutečně velké "nebezpečí", ovšem ne pro kuřáka, ale hlavně pro výrobce cigaret. Ale aby si to kuřák přečetl, musel by si letáku, umístěného na zadní straně krabičky, nejdříve všimnout, obtěžovat se ho zpod celofánu vytáhnout a dokonce si ho přečíst, porozumět mu a zařídit se podle něho! A to je, myslím si, ještě méně pravděpodobné jako to, že si podrobně přečteme složení limonády, kterou si každý týden kupujeme v supermarketu, a to je toto složení viditelně umístěné na obalu.

Je to tedy podle mého názoru nejen od výrobce cigaret vyloženě pokrytecké, ale rovněž protizákonné a nemorální. Nejen že vyrábí a prodává zboží, které ničí zdraví miliónům lidem, vydělává na tom spolu se státem miliardy a aby si společně "zachovali tvář" či aby se "zbavili viny", varují kuřáky, že si ničí zdraví. Tato krabička totiž dokazuje, jakou pozornost věnuje výrobce kampani proti kouření. Místo varování de facto "straší" kuřáky, že by mohli o svůj zlozvyk přijí. To je skutečně vizitka "vysoké kvality".

Komentáře

1. komentář napsal(a) Renata dne 08.09.2005 v 20:41

Jirko,s oblibou chodim na Tve stranky a nikdy mne nezklamaly.Chvalim Te tak vyrazne,za ma maminka ve svych 67 let a tatinek 71,neodolali a uci se praci na netu.....Na delsi dobu ses odmlcel a ja snad tri dny klikala a nic noveho.Ale toto...No,to snad neeeeee!

2. komentář napsal(a) Harryho pán dne 08.09.2005 v 21:10

Jirkovi jsem to už říkal, tak teď pro čtenáře: Jsem důsledný nekuřák cigaret a tak když zajdu s kamarády na pivo, prohlížím si, jaké nápisy ministerstva je mají varovat. A když najdu nějaký, co stojí ta to, přečtu jim ho neb oni sami ty nápisy ignorují a nečtou je. A tak jsem jednou narazil na pěkný nápis: "Navštivte svého lékárníka, poradí vám, jak přestat kouřit." Tak jsem jim to přečetl a chvíli jsme se bavili představami, co by asi řekla paní MUDr. M., kdybychom jí napochodovali do lékárny, aby nám poradila... Když jsem to Jirkovi Císařovi říkal, upozornil mne, co jsem přehlédl: že i na tomto nápisu je ještě napsáno: Ministerstvo zdravotnictví varuje... Takže navštívit lékárníka nebo nenavštívit?

3. komentář napsal(a) Renata dne 08.09.2005 v 22:06

I tak....jedina kamaradka,co nikdy nezklamala.Kdo nepoznal,neoceni.

4. komentář napsal(a) Martin Jesenský dne 04.08.2006 v 14:03

pane Ráte nechapu proč ženy musí za nedonošené dítě platit nemalé peníze.Proč to neuděláte jen narkomanám a alkoholičkám,ty si zato mohou sami,a né obyčejné ženy které jsou určitě zděšené touto situací.Je to otom že porodnost určitě nezesílí a bojím se toho že poklasne díky vašemu novému zákonu.Proč to děláte,Nechápu vás.Děkuji za odpověd. Martin Jesenský

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete