NoteBLOG – Zlatá neděle v Praze a IMAX 3D

Zlatá neděle v Praze a IMAX 3D (03.01.2006)

Musím se přece jenom vrátit o dva týdny nazpět a zavzpomínat na naši - nyní už loňskou - pravidelnou návštěvu našeho hlavního města o zlaté neděli jak činíme už několikátý rok. Jednak proto, že jsem v předvánočním shonu na tuto událost nějak pozapomněl a jednak pro jednu zkušenost, o kterou bych se chtěl touto cestou alespoň trochu podělit. Nejezdíme za nákupy, prostě se procházíme středem Prahy, nasáváme vánoční atmosféru a koupíme si třeba horké kaštany nebo jako letos pravé české "trdlo" za 40 - což je (pro neznalce) něco jako prázdný teplý obal od kremrole uvnitř polosyrový.

Pro mne však již třetí rok znamenala tato návštěva ještě další "významnou" událost, a to návštěvu 3D kina Oskar IMAX v paláci Flóra. Kdo tento podnik nenavštívil, můžu doporučit, 3D efekt s polarizačními brýlemi, které obdržíte při vstupu do kinosálu, je skutečně obdivuhodný. Obrovské plátno, super zvuk a hlediště s velkým sklonem umocňuje skutečně dokonalý zážitek. Tedy - to jsem si myslel až do oné "zlaté" neděle. Z denní nabídky jsem vzhledem k našemu časovému plánu zakoupil lístek na 3D-animovaný film s lákavým názvem "Mimozemšťané v akci" a pln očekávání jsem zasedl do pohodlné polstrované sedačky. Vedle mne zaparkovala skupinka zřejmě moraváků již tou dobou v mírně povznesené náladě, pronášející silácké vtipné poznámky o nasávajícím filmu. Po obvyklém přivítání a informačním úvodu živého (!) uvaděče s mikrofonem a pár reklamách započal 3D program. Trochu mě zarazilo, že před vlastním filmem se v 3D prostoru objevil létající "robotek" a znovu poinformoval diváky, co mají dělat, nebude-li jim zážitek z promítaného filmu zrovna příjemný, a to zavřít oči nebo odejít.

Vlastní film "Mimozemšťané v akci" měl výjimečně plytký děj. Dva létající talíře se odpoutaly od mateřského UFO a slétli k Zemi na průzkumný let. Jako na potvoru se mimozemšťané trefili do nově zbudovaného zábavního parku těsně před jeho otevřením a jali se zkoušet jeho atrakce. Až potud dobrý. Jenže - veškeré atrakce, na které se dostali, měly charakter obřích horských drah v různém provedení a divák se tak stal vlastně nedobrovolným jezdcem na těchto drahách. Nic proti tomu, kdyby jejich projíždění nezabralo minimálně dvě třetiny trvání celého cca 40 minutového filmu... Na horské dráhy nikdy nelezu a tak mě to SKUTEČNĚ NEDĚLALO DOBŘE... Nicméně jsem vydržel, i když jsem - přiznávám - několikrát zavřel oči. Během filmu několik osob opustilo promítací sál, čemuž jsem se vůbec nedivil. Nemám normálně problémy s "volným" žaludkem, ale toto bylo opravdu tak "skutečné", že i když se člověk ani nehnul, samotný zrakový efekt dokázal rozpohybovat "zažívací traktor" do neskutečných poloh. Samotní mimozemšťané trpěli zřejmě obdobně, neboť po opuštění atrakcí vyvrhovali z útrob jakýsi zelený sliz, nezřídka přímo "na kameru". (fuj!)

Dobře mi tak, říkal jsem si při východu ze sálu, máš co jsi chtěl. Nicméně po pohledu na onu skupinku dříve veselých a nyní zamlklých a zelených moraváků jsem si řekl, že jsem ještě nedopadl tak nejhůře. Takže moje rada zní:

"Nechoďte na Mimozemšťany v akci, neboť byste mohli být v podobné AKCI záhy i vy sami."

A jestli příští rok navštívím znovu - jak už tradičně - IMAX 3D? To ještě nevím. Jedno ale už vím určitě, pokud půjdu, tak na film z přírody jako jsou Mořské hlubiny nebo Galapágy.

Z 3D animovaných filmů jsem tedy vyléčen katarzí, nejspíše se přimknu spíše opět ke knihám. Po stromečkem jsem nalezl nový román jednoho z mých oblíbených autorů o spoustě stran, na který se zatím těším a čekám na vhodnou chvilku k započetí jeho konzumace. To je podle mých informaci zcela bezpečný (a konec konců i nepoměrně lacinější) způsob zábavy, jelikož jsem ještě neslyšel, že by se někomu při čtení DOBRÉ knihy zvedl kufřík.

A na závěr několik fotek z pražské zlaté neděle:

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete