NoteBLOG – Budoucnost Festivalu fantazie. Je vůbec nějaká?

Budoucnost Festivalu fantazie. Je vůbec nějaká? (17.04.2007) Fotogalerie k článku

Dočetl jsem se na webu Festivalu Fantazie pro Chotěboř nelichotivou zprávu, a to že se hledá městi pro FF 2008, neboť "Chotěboř nemá zájem o kulturu a rozvoj turismu." Toť stávající formulace, před časem tam bylo ještě něco trochu údernějšího. Ne že by mě to nějak zvlášť překvapilo, nicméně mám za to, že Chotěboř nemá podobných akcí celostátního ba mezinárodního formátu na rozdávání, tak jsem se začal trošku pídit po příčinách tohoto stavu. Dle následujících vyjádření, které jsem obdržel od pana Pravdy a od zástupců města je zřejmé, že se situace ocitla na bodu mrazu, a to z obou stran. Obě strany očekávají, že druhá strana něco vstřícného či požadovaného udělá ale nic se zřejmě v tomto smyslu neděje. Těžko hledat nestranné stanovisko se zřetelem k argumentům obou stran, přesto mám za to, že by neměl být osud FF vedení Chotěboře lhostejný. Jak to tak vypadá, FF 2007 by mohl vzhledem k okolnostem být poslední v řadě, a to nejenom v Chotěboři. Nejsem skalním vyznavačem Sci-Fi a ani jsem se FF nikdy (možná bohužel) neúčastnil, i když kupříkladu opravdu dobrý Sci-Fi film velice rád a s chutí shlédnu. Myslím, že je nejvyšší čas na další jednání zúčastněných stran, že je čas na kompromisy z obou stran a na alespoň o kousek vstřícnější postup i ze strany MZ a MR. FF i všichni pořadatelé a jeho účastníci si to, myslím, zaslouží.

Panu Pravdovi jsem tedy položil následující dotaz: "Jak vidíte budoucnost FF v Chotěboři ve vztahu na Vaše vyjádření na Vašich webových stránkách FF ohledně nepodpory města a hledání jiné lokality pro festival?"

Vyjádření Ing. Václava Pravdy:

Budoucnost Festivalu fantazie. Je vůbec nějaká?

Budoucnost Festivalu fantazie je velmi nejistá. FF a jeho podzimní satelit FF Speciál nejsou podporovány městem, ale bez podpory se už dále neobejdou. Ze tří hlavních důvodů – první dva jsou velikost a náročnost, které jsou prakticky v rozporu s třetím důvodem - dobrovolným pořádáním ve volném čase zdarma.

Velikost a náročnost:

FF je největším festivalem svého druhu ve střední a východní Evropě. Desetidenní FF na začátku července navštěvuje 1000 účastníků denně, FFS (třetí největší akce svého druhu v ČR) na konci října cca 500 účastníků denně. To je obrovský nápor na organizaci, která by byla výzvou i pro agentury pořádající konference, kterým jsou naše festivaly podobné nejvíce, protože pro účastníky zajišťujeme plný servis včetně ubytování, stravování, občerstvení, dopravy a programu běžícího od rána do noci v 17 programových liniích zároveň. Festivaly jsou na sobě existenčně závislé, protože investice do vybavení a rozvoje jsou tak velké, že je jedna akce nezaplatí. Připomínám, že se jedná o drobné rekonstrukční práce v některých chotěbořských budovách, opravy a nákup nábytku apod. (zejména stoly a židle, lůžka a ubytovací vybavení, koberce), nákup elektroniky, nákup dalších materiálů a prostředků, které jsou v některých případech zároveň využívány jinými organizacemi pro jejich aktivity v průběhu roku. Festivaly jsou na sobě závislé i programově a organizačně, protože program FFS čerpá z programu a kontaktů a spolupráce FF. Festivaly probíhají v několika budovách a prakticky výpadek každé z nich by znamenal obrovské organizační komplikace, podstatné zhoršení podmínek a prakticky zánik festivalu, protože návštěvnost festivalů je velmi závislá na úspěchu předchozího ročníku a jakékoliv zhoršení vede k zániku (jak se již v ČR několikrát u podobných akcí stalo). Ostatně výpadek hlavní ubytovací kapacity v Obchodní Akademii v letech 2003 a 2004 vedl málem k zániku festivalů, které jen za cenu zadlužení přežily nejhorší.

Dobrovolné pořádání:

Přes obrovskou spoustu práce, zvyšující se nároky administrativy, partnerů, přednášejících i účastníků jsou festivaly pořádány i jeho hlavními pořadateli dobrovolně, bez nároku na odměnu. Motivací ale tím pádem ubývá – peníze ne, zábava už to dávno není, takže zbývá uznání okolí. To je ale právě velký kámen úrazu, protože přestože od účastníků se festivalům uznání dostává, od města Chotěboř nikoliv, přestože festivaly jsou pro Chotěboř významným přínosem pro kulturu a turistický ruch. Nároky administrativy bych vypíchl zvlášť, protože ačkoliv nám žádná administrativa nepomůže festivaly uspořádat a čas věnovaný administrativě chybí při organizaci, snažíme se o postupné plnění vzrůstajících nároků na administrativu a podařilo se nám odstranit již většinu nedostatků plynoucích z nedostatku znalostí a času a podceňování této problematiky. Jsme oficiální občanské sdružení s účetnictvím, máme příslušné živnostenské listy, uzavíráme smlouvy, podáváme oficiální žádosti, oznámení apod., máme legální software, platíme za autorská práva na filmy atd., školíme pořadatele v oficiálním školení BOZP,... Postupně přibíráme další dobrovolné pomocníky na řešení administrativy i dalších úkolů. Nejsme tedy spolkem nadšenců, ale regulérně fungující organizací.

Co festivaly přináší Chotěboři:

Účastníci se v Chotěboři stravují a ubytovávají, nakupují. Pořadatelé platí nájem (jen za nájem a služby budov a organizací patřících městu utratí 130 tisíc Kč ročně) a další služby a nákupy. Celkově festivaly přinesou do Chotěboře ZVENČÍ (což je velmi podstatné) přibližně 2-2,5 miliónu Kč ročně, tedy zřejmě více, než kterákoliv jiná kulturní, sportovní a turistická aktivita. Kromě toho je přínosem festivalů celorepubliková propagace Chotěboře a užitečné trávení volného času pro několik desítek spolupořadatelů z Chotěboře a okolí, rovněž nezanedbatelná pomoc různým organizacím. Přesto zástupce FF není v kulturní komisi, přesto neprobíhá intenzivní dialog města s FF o rozvoji turistického ruchu a kulturních aktivit. Ačkoliv potenciál festivalů je velký a přínos Chotěboři s trochou podpory by se snadno mohl zdvoj- a ztrojnásobit na 5 a více miliónů ročně.

Co Chotěboř přináší festivalu:

Prakticky nic. Město v minulosti (od roku 1996) přispělo několika málo tisíci dotace, dvakrát třikrát odvozem odpadu zdarma a pár dalšími drobnostmi. Ani spolu s povolením propagovat festivaly plakátováním a tolerancí ne vždy včas podaných žádostí o plakátování, o schválení uzavírky Tyršovy ulice a s pár dalšími drobnostmi nepokládáme toto za dostatečnou podporu, odpovídající přínosu festivalů Chotěboři a jejich významu. Očekávat se nedá ani administrativní podpora, spolupráce při psaní o státní a evropské granty (které by bylo možné získat i např. pro rekonstrukci kina), ani pomoc při zajištění lůžkových kapacit (město sice na náš nátlak podalo žádost o vojenská lůžka z Bílku, ovšem špatnou), ani pomoc při zajištění dostupnosti budov v termínech festivalů. V roce 2007 přes řádně podané žádosti nebyla SFK Avalon přiznána žádná dotace, oficiálně s odvoláním na to, že má být v budoucnu zařazen na seznam organizací, kterým je prominut poplatek ze vstupného. Přestože jiné organizace na seznam již nyní zařazené dotaci obdržely. Navíc toto zařazení dosud není platné a je podmínečné po zaplacení poplatků za rok 2005 a 2006, které jsou zřejmě i neoficiálním důvodem, proč SFK Avalon žádnou dotaci neobdržel. A to přesto, že tato podmínka není definována ani v dotačních podmínkách, ani jinde, přestože nám tato podmínka nebyla oznámena. Problém je v tom, že dřívější slib vedení města, že poplatky za roky 2005 a 2006 budou prominuty, zastupitelstvo přes opakovanou žádost neodsouhlasilo. Přitom v řadě měst už tento poplatek zrušili jako nesmyslný, zejména pro neziskové organizace. Zaplacení těchto poplatků je pro SFK Avalon podmínka prakticky nesplnitelná, s ohledem na balancování na hraně ztráty a na trvající zadlužení festivalu. Je tedy víceméně jasné, že festival nebude zařazen na seznam, město bude nárokovat poplatek ze vstupného i za rok 2007 a to spolu s tím, že neposkytlo sebemenší dotaci, jen prohloubí problém festivalu s financováním a reálně ho zlikviduje.

Co dál? Přesun z Chotěboře?

S ohledem na výše uvedené je jasné, že aktivitám SFK Avalon se ve městě nedostává podpory a naopak spíš hrozí komplikace, které mohou snadno zlikvidovat oba festivaly. Pokud SFK Avalon uhradí poplatky, nebude se mu dostávat prostředků na realizaci festivalů, respektive bude nutné natolik ořezat program a vybavení, že bude nutně následovat snížení zájmu účastníků a pokles účasti pod kritickou hranici. A spirála vedoucí k likvidaci FF v rostoucích dluzích. Je zároveň jasné, že naše motivace pokračovat v pořádání festivalů klesá s ohledem na pokračující ignoraci festivalů ze strany města (a tušené záměrné házení klacků pod nohy kvůli mé kritice postupu vedení města v několika kauzách (rekonstrukce kina, digitální kino, Sokolovna, metropolitní síť). A to je ještě podstatnější důvod pro ukončení, protože proč bych měl já a další spolupořadatelé trávit veškerý volný čas na úkor rodiny jen proto, abychom dělali něco, o co město nestojí? Proto se rozhodujeme o přípravě nabídky na přesun festivalu do jiného města, které ocení zvýšení turistického ruchu, konkrétní finanční přínosy a přínos různého vybavení, potenciál k psaní žádostí o státní a evropské peníze, propagaci města a trávení volného času mládeže. Do města, které nabídne takové podmínky, aby nás nezlikvidovaly požadavky Chotěboře na poplatky ze vstupného a které podpoří růst festivalu. Již dříve jsme dostali nabídku festivaly přesunout, ale odmítli jsme je, věříme tedy, že zájemci se najdou i nyní, pokud se k tomu rozhodneme. Ovšem rizika a pracnost přesunu jsou tak velké, že reálnou variantou je rovněž i ukončení obou festivalů bez náhrady již v příštím roce. Pokud vedení města Chotěboře s námi během pár dní nezahájí dialog o REÁLNÉ a TRVALÉ podpoře festivalu, budeme nuceni se definitivně rozhodnout. Doufám, že k tomu nedojde.

Zástupcům města jsem položil následující otázku: "Údajně FF nedostane opět žádný příspěvek od města, i když pan Pravda tvrdí, že jste byli s minulým místostarostou domluveni na finanční podpoře, konkrétně mě napsal, že: "...jsme se s panem starostou dohodli, že my nebudeme chtít po městu práci a nic speciálního a město nám dá peníze". Mohl byste, prosím, napsat krátké zveřejnitelné stanovisko města ohledně tohoto slibu a této akce a zdůvodnit, proč město nepodporuje tuto akci?" Zde jsou odpovědi:

Vyjádření emeritního místostarosty a stávajícího člena MR Ing. Milana Linharta:

Materiály k zasedání jsem ale doma prostudoval pečlivě, takže vím, že návrh na nulový příspěvek pro FF vzešel již ze zasedání kulturní komise (předsedkyně paní Pavlíková z knihovny). Zdeněk Stejskal pak poskytl oficiálním stránkám města v rubrice odpovědí na dotazy oficiální vysvětlení. Úředně totiž tyto dotace podle nového organizačního řádu spadají právě pod oddělení školství. Kámen úrazu je asi dvojí:

1. Město zásadně neposkytuje dotace nikomu, kdo městu cokoliv dluží. Směrem k Václavu Pravdovi je na to dokonce usnesení zastupitelstva, kterého jsi ještě byl členem a na které se Zdeněk Stejskal odvolává ve své oficiální odpovědi. Lidem, kteří městu cokoliv dluží, se neprodlužují nájmy v bytech (nepřidělují byty nové), atd. Kdo prostě nemá s městem stoprocentně srovnané účty, nemá na nic od města nárok, dokud si své záležitosti nedá do pořádku. A úplně stačí, aby dlužil poplatek za odpad, za psa nebo jenom půjčovné v knihovně.

2. Peněz na rozdělení je málo, zato žádosti rostou každoročně geometrickou řadou. Abychom to nějak omezili, vymysleli jsme s panem starostou do Pravidel poskytování příspěvků horní hranici, která je dána procentním podílem na daňových příjmech města. Při návrhu této hranice jsme vycházel ze skutečnosti let 2002 až 2006 a ještě jsem tam ponechal malou rezervu. Letos však to byla v celkovém finančním objemu doslova smršť žádostí a ve většině odvětví bylo žádáno 2x více peněz, než byl roční průměr minulých let! Na to rozpočet města připraven není a komise rady města měly těžkou úlohu, co škrtnout. Řešily to většinou tak, že pravidelným a drobným žadatelům se snažily přispět zhruba stejnou částkou, jako v letech minulých. A noví žadatelé dostali to, co na ně zbylo, pokud vůbec něco zbylo. Například v sociální oblasti na to doplatila Charita.

Vyjádření starosty Ing. Tomáše Škaryda:

Dobrý den pane inženýre, na Váš dotaz se dá jen s obtíží stručně odpovědět, neboť se s panem ing. Pravdou každoročně vyskytují určité "komplikace" spojené s konáním FF, které se prolínají a pan Pravda je neřeší tak, jak jsme se na několika ústních jednáních dohodli. Ing. Pravda má vůči městu dluh z minulých let, kdy od roku 2004 neplnil ohlašovací povinnost a nepředložil dosud vyučtování poplatku ze vstupného. Tuto skutečnost jsme s panem Pravdou projednávali již v loňském roce za účasti vedoucí FO. Přesně jsme mu řekli co musí udělat, aby splnil veškeré své povinnosti vůči městu a poté bude město ochotno jeho aktivitu podporovat. Dosud tak ze strany FF není učiněno a z tohoto důvodu rozhodla komise kultrury a zájmové činnosti nepodpořit finančním příspěvkem FF. Komise se rovněž opírala o usnesení ZM, které rozhodlo o zařazení FF do vyjímek - osvobození od placení poplatku ze vstupného - až po předložení vyúčování z minulých let a uhrazení dlužných částek. Pokud se dnes někdo uchází o jakoukoliv finanční dotaci, je nutné předkládat potvrzení o bezdlužnosti. Dlužníkům totiž nikdo nechce dávat další peníze, protože jsou zřejmě nevěrohodní partneři. Toto by si měl pan Pravda uvědomit a než podá žádost o téměř 400 tis. Kč, měl by mít vše v pořádku. Vždy jsem se snažil FF podporovat po stránce technické a organizační a vždy jsem šel panu Pravdovi "naruku", i když on to považoval za samozřejmost. Jsem ochoten dále FF podporovat protože vím, že je to obětavá a náročná práce organizátorů a rovněž nelze přehlížet celkový efekt pro město. Ovšem pokud pan Pravda nedá do pořádku staré dluhy vůči městu, obávám se, že finanční podpora FF bude nemožná. Pan Pravda mně rovněž psal o "mém slibu", ale zapomněl napsat o svém slibu. Nyní je krok na panu Pravdovi, poté bude otevřen prostor pro finanční podporu města. Tato záležitost je na delší povídání, ale alespoň ve stručnosti jsem Vám chtěl popsat situaci kolem finanční podpory FF.

P.S. Dnešní fotogalerie nesouvisí s tematem příspěvku, jsou to mimořádně většinou květy....

Aktualizováno 18.4. - strukturované vyjádření pana Ing. Václava Pravdy k vyjádřením zástupců města:

Omlouvám se, bude to nudné a zatraceně dlouhé. Kdo to přečte, je fakt ČTENÁŘ/KA :-).

1. bod. Není pravdou, co tvrdí pan starosta, že bychom od roku 2004 neplnili ohlašovací povinnost. FF plní ohlašovací povinnost a i když se v minulosti mohlo stát, že nějaký rok jsme ji výjimečně nesplnili, neplatí jeho tvrzení tak jak je napsáno. Bohužel nemám podepsaný příjem našich ohlášek podatelnou, abych je mohl doložit. Nicméně věřím, že se dohledat na úřadě dají.

2. bod. Na schůzce se starostou a vedoucí FO před FF 2005 byla dohodnuta forma vykazování vstupného pro další roky, protože stávající systém razítkování jednotlivých vstupenek nelze u několik tisíc vstupenek na FF splnit, zvláště když jsou různé slevy dle množství, věku a času příjezdu, což znamená reálně několik desítek cen vstupenek se stejnou vstupenkou, v předem nejistých množstvích. Bylo dohodnuto vykazování na základě databáze přihlášených ve formě čestného prohlášení. Slib ze strany města zněl, že pokud toto splníme, bude nám poplatek odpuštěn. Před FF05 jsme podali žádost o prominutí poplatku, nebylo o ní ale rozhodnuto před FF05, protože jsme ji podali pozdě. Nicméně nevíme o tom, že by o ní bylo rozhodnuto ani po FF05, přestože byla podána oficiálně a měla být oficiálně projednána. Po FF 2005 jsme čestné prohlášení podali a brali dohodu o odpuštění za platnou. Ze strany města jsme neobdrželi žádnou zprávu a výzvu, žádnou korespondenci na toto téma, žádné oznámení, odmítnutí naší žádosti. Naivně jsme to neřešili. Před FF 2006 jsme (na poslední chvíli) podali zároveň několik žádostí. Ale ne všechny žádosti byly projednány před FF, některé až po FF. Mimo jiné jsme podali žádost o zařazení na seznam organizací, kterým bude odpuštěn poplatek ze vstupného. Rozhodnutí v této žádosti ale padlo až po FF2006 a kupodivu bylo kladné, i když s podmínkou. Jenže problém byl ten, že podmínka zahrnovala jak rok 2005, tak i rok 2006, přestože žádost byla podána před FF a před rozhodnutím o jiných žádostech (tedy bylo možné buď rozhodnout ještě před FF nebo bylo možné se rozhodnout s ohledem na datum podání žádosti). Proto jsme po tomto rozhodnutí v září podali další žádost – žádost o prominutí případných (protože právně a účetně tyto závazky nebyly dosud definovány) závazků za předchozí roky, abychom pokryli pro jistotu nejen roky 2005 a 2006, ale i ostatní předtím. Žádost o prominutí závazků byla zamítnuta v rozporu se slibem a se splněním našeho slibu za rok 2005, se splněním slibu plnit administrativní podmínky (zřízení živnostenských listů apod.). Nicméně je na tom zvláštní ještě jedna věc - jako by ty předchozí roky před rokem 2005 neexistovaly, jakoby za ně nebylo třeba platit. Což je přinejmenším zvláštní přístup těch, kdo se odvolávají na dodržování administrativy, vyhlášek a pravidel. Za rok 2006 jsme tedy neudělali čestné prohlášení a vykázání vstupného, to je pravda. Zatrucoval jsem a když město neplní sliby, ani my zatím další sliby plnit nebudeme a ať si město věští vstupné z kávové sedliny samo, my si počkáme na oficiální vyjádření a komunikaci a také na nové zastupitelstvo, které jsme chtěli znovu požádat o prominutí poplatku za roky 2005 a 2006. Ze strany města nenásledovala žádná komunikace, výzva, výpočet poplatku, informace, stanovení podmínek pro udělení dotace. Koneckonců ani to rozhodnutí zastupitelstva neobsahuje výši poplatku za FF05, přestože mohla být úřadem stanovena na základě námi splněné povinnosti. Vyplývá mi z toho, že město nepodniklo žádné oficiální kroky k tomu, aby nás označilo jako dlužníka a definovalo dluh. Zajímavé by bylo zjistit, zda město vedlo nějaké dluhy SFK Avalon ve svém účetnictví za roky 2005 a 2006. Domnívám se že ne. K poplatkům dodám ještě jen to, že mi přijde sprosté, aby město, které nás ani předtím nijak nepodporovalo a přesto mělo příjem a přínos z festivalů, chtělo po lidech, kteří zdarma ve volném čase zajišťují významný přínos městu včetně konkrétních peněz pro městské organizace, ještě chtělo poplatek ze vstupného (který navíc není čistým vstupným, ale zahrnuje v sobě i vracené vstupné přednášejícím za přednášky, poplatek za ubytování a další položky nesouvisející se vstupným).

3. bod. Co se týká dotací, situace byla taková, že na schůzce s panem starostou a panem místostarostou jsme se domluvili, že pro město je nepraktické nám pomáhat prací úředníků (například pomoc se zajišťováním některých věcí) nebo nemožné nám odpouštět nájmy v městských budovách a poplatky za služby (kontejner na odpad), schvalovat změnu nočního klidu apod. a že tedy pokud budeme mít v pořádku administrativní věci, budeme se s Městskou Policií domlouvat na spolupráci atd., pak sice budeme normálně za všechno platit, ale dostaneme dotace na snížení nákladů na úhradu těchto městských nájmů a služeb. Koneckonců peníze zůstanou v městě. Na to konto jsme v roce 2006 zřídili živnostenské listy (které v počátku našeho občanského sdružení pro občanská sdružení nebyly povinné a proto jsme je neměli), domluvili s MP, podnikli další administrativní kroky a zredukovali jsme žádost na město pro rok 2006 na realizovatelné minimum (souhlas s vyvěšením plakátů, zamítnuté žádosti o výjimečné příspěvky na FF, příspěvky na nájem v městských budovách, souhlas s uzavírkou Tyršovy ulice již i tak schválený Dopravním inspektorátem). Protože ale už nebylo možné žádat o regulérní dotace na rok 2006, čekali jsme na nové kolo a těšili se, že dostaneme dotaci a s tou pak případně vyřešíme poplatky za roky 2005 a 2006, i kdyby nám je zastupitelstvo neodpustilo. Nedostali jsme žádné varování, ani telefonické, ani neoficiální ani oficiální, žádné podmínky, žádnou komunikaci a proto jsme brali, že vyřešení situace dle slibů je jen otázka času a vhodné konstelace zastupitelstva. Věnoval jsem tedy víkend a několik večerů napsání žádostí a jejich co nejlepšího doložení a ani když už mohl někdo z komise zvednout telefon a říci, že pokud urychleně nedořešíme poplatky, nedostaneme nic, neudělal to. Proč asi? Protože samozřejmě takzvaná kulturní komise není festivalům nijak nakloněna a navíc to byla výborná příležitost pro komisi i Radu k odplatě za mou kritiku konkrétních lidí a (ne)aktivit. K tomu ještě podotýkám, že praxe dávat nikoliv podle kvality projektů, ale podle tradice nejdřív těm, co dostávali celou dobu, je veskrze pochybná a sama o sobě zaslouží kritiku.

4. bod. Jestliže tedy vezmu za základ to, že město z nás oficiálně neudělalo dlužníka a přidám to, že v dotačních pravidlech není žádná podmínka vázaná na vyhlášku o poplatcích (a opačně, ani ve vyhlášce není nic o dotacích), pokládám rozhodnutí komise a Rady za účelové a namířené proti SFK Avalon a zejména mé osobě. Oficiální zdůvodnění ostatně nehovoří nic o dluhu, odvolává se jen na rozhodnutí zastupitelstva o našem podmínečném zařazení, neodvolává se na něco oficiálního, z čeho by vyplývalo, že SFK Avalon je dlužníkem a v jaké výši.

5. bod. A otevřu další téma, potvrzující zvláštní chování města i komise. Dosud se píše ze strany města jen o FF, ale nehovoří se o FFS. Možná proto, že se na FFS zapomnělo, možná proto, že jsme se na stejném jednání v roce 2005 domluvili s panem starostou a vedoucí FO, že po FFS (tenkrát Avalcon Speciál) nebude město chtít ani vykázání vstupenek, přestože jde o akci ohlašovanou a větší, než většina dalších kulturních akcí ve městě (pravda je, že v roce 2004 na ní nebyla ani polovina lidí co loni). V tomto ohledu musím uznat, že jsme dostali pochopení a podporu starosty a FO a na tu jsem ve svém pidi seznámku zásluh města zapomněl, přestože je významná a není samozřejmá. Omlouvám se. Jistě, teď se budou všichni tlouci do hlavy, (a nejvíc můj spoluorganizátor Pavel Bačkovský, promiň Pavle) proč to vytahuji na světlo. Je to proto, že už mi je skoro jedno, jak to s festivaly v Chotěboři dopadne a proto, že se na tom krásně dá ukázat, že město je naprosto nekonzistentní ve svých projevech vůči nám. Na jednu stranu jsme strašní hříšníci a dlužníci, kterým město nemůže přispět ani korunou a na které posílá třikrát za 24 hodin strážníky s výzvou k sundání oficiálně neschválených plakátů (rok 2005, pozdě podaná žádost, nakonec jsme plakáty skutečně museli sundat ještě na začátku FF), na druhou stranu se bez jakýchkoliv oficialit dá ignorovat neohlášení některých ročníků, poplatek ze vstupného od roku 1996 do roku 2004 a opakovaná akce (pro 500 lidí v roce 2006) na prodloužený víkend. Jestliže se tedy město tváří, že se rozhoduje na základě striktního dodržování administrativních podmínek, není mi jasné, proč ignoruje FFS a proč s námi nekomunikuje oficiálně, proč nejsme dosud označeni jako dlužníci, přestože se podle toho město údajně chovalo v rozhodování o dotacích. Jestliže je situace jiná a město má pochopení pro naše aktivity na FFS a vyšlo nám vstříc, proč je nemá vůči FF? Protože se o FFS neví? Protože o tom neví někteří lidé? O akci pro 500 lidí na 4 dny? To těžko. Mnohem pravděpodobnější je vysvětlení, že ani úředníci města, komise, radní a zastupitelé se nechovají úředně a objektivně, ale subjektivně a nekonzistentně. A vyplývá z toho i nejistota, kdy nám na základě momentálního hnutí mysli někdo zpětně začne účtovat všechny předchozí roky a případné administrativní hříchy, když nám poplatky nebyly prominuty na základě podané žádosti.

6. bod. Dále bych přidal už jen další detail - MR rozhodla zároveň i o naší jedné žádosti nad 50 tisíc, přestože dle dotačních podmínek o ní má rozhodovat MZ o několik dní později. Kdyby se město řídilo aspoň vlastními podmínkami pro dotace a mělo zájem festivaly podpořit, pak by stačilo říci - dejte do pořádku to a to do zasedání zastupitelstva a my o té žádosti rozhodneme na základě čistého stolu. Jinými slovy: Nikdo neudělal nic, aby nastavil jasná pravidla, nikdo oficiálně ani neoficiálně nekomunikoval, nikdo neudělal nic, aby festivalu pomohl nebo ho aspoň bral rovnocenně jako ostatní akce ve městě. K tomu nám už několik let nasazují psí hlavu, stačí slyšet od svědků to, co o nás někteří šířili na MÚ a pochopitelně dál.

7. bod. Na základě toho všeho tvrdím, že městu nejde o podporu festivalu. Kromě toho je nám k ničemu čekat další rok na opět nejistou podporu, když nás letošní rok ještě více u města zadluží (v chápání města). Dotace pro rok 2008 by nám s ohledem na omezení rozpočtu na kulturu zcela jistě ani nevynahradila poplatek ze vstupného za rok 2007 a nepomohla by uspořádání festivalů v roce 2008. My máme jen dvě možnosti: 1. zaplatit poplatky, zkrouhnout a ošidit festivaly, rok čekat na nejisté a nízké dotace a pak sledovat pád festivalů a dluhy, které nám způsobí úbytek účastníků způsobený ošizením festivalu letos. 2. domluvit se s městem na prominutí poplatků a na podpoře pro další roky a udělání co nejlepších festivalů s plánovaným rozvojem do budoucna.

Závěr: Jsme připraveni k jednání, jsme připraveni nepřehlédnout podanou ruku, ale zatím vidíme jen zabouchnuté dveře s otevřeným okénkem pro výběr peněz a načmáranou cedulkou, že v roce 2008 se bude rozhodovat o dotacích. Pokud se ale dveře neotevřou v nejbližších dnech a město s ohledem na náš přínos nepodá ruku i přes to, že si myslí, že my jsme ti špatní, bude už pozdě. Protože už letošní ročník budeme muset přizpůsobit ukončení našich aktivit. Doufám, že k tomu nedojde.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Pavel dne 19.04.2007 v 19:50

Být Vami pane Pravdo, tak se na celou kulturu v Chotěboři vyprdnu...

2. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 20.04.2007 v 00:39

Když mě to v Praze neba... :-)

3. komentář napsal(a) Milan Moc dne 20.04.2007 v 16:24

Pro Pavla: vyprdnout se na něco, je až ta poslední možnost. Být Vámi, nebyl bych takový poraženecký a rozhlédl se kolem sebe, co všichni, kterým na kultuře v Chotěboři záleží, pro ni dělají! Tolik toho v tomhle mrňavým městečku ještě nikdy nebylo a, upřímně řečeno, není to vůbec špatné, i když uznávám, že je to věc názoru. Snažím se být objektivní. To, že potencionální "konzumenti kultury" jsou pohodlní a nikam se jim nechce, je druhá věc a o prostorách pro realizaci kulturních akcí, raději ani nemluvit. To je skutečná rarita mezi srovnatelnými městy!Pro pana Pravdu: FF do Chotěboře patří. Navzdory všem potížím zde má obrovskou tradici. Sám nejlépe víte, kolik úsilí, dřiny, zklamání, ale i radosti Vás to všechno stálo. Už jenom kvůli tomu by byla věčná škoda, kdyby tato tradice v Chotěboři zanikla. Klobouk dolů před Vaším fetivalem! Nedejte se!

4. komentář napsal(a) Petr dne 20.04.2007 v 20:34

Václave nedejse.Já vím sám jaké to je jednat z úředníky a to ohledně něčěho jiného.Víš moc dobře o čem jsme si dopisovali před vánoci.Taky mě to moc v Praze nevoní jako tobě.Ale co nadělám když úřednici něco chtějí a já nato finančně nemám tak se nemohu ani vrhnout do přestavby natož žádat nějaký příspšvek když naněj nárok nemám ale poslouchat je musím.:-( ---Tak to nevzdávej---

5. komentář napsal(a) Jilda dne 23.04.2007 v 01:09

My, představitelé města, děláme pro kulturu hodně, opravdu hodně, ale lidi nepředěláš - nechoděj nám na tu kulturu a nechoděj... Kde já tohle slyšel? A kdy? P.S.: Pane Pravdo, proslavte festivalem jiné město. Nechte Chotěboř, kde je. Jsou města, která hledají aktivity, aby nějakým způsobem vešla do povědomí lidí v Česku (některá to řeší třeba fotbalem - Blšany, Drnovice, jiná kuriozitami - Pelhřimov, další divadlem - Hronov atp.), protože chápou, že pokud nejsou všeobecně známá, jako by nebyla. Nikdo tam nepřijede, nikdo tam nepřinese penízky; ať tak či onak...

6. komentář napsal(a) Milan Moc dne 23.04.2007 v 10:16

"My (ale v tomto případě ne představitelé města)děláme pro kulturu hodně, opravdu hodně, ale lidi nepředěláš - nechoděj nám na tu kulturu a nechoděj ..." Dodávám - ano, bylo to hodně slyšet na schůzích ustaraných soudruhů, kteří měli stranický úkol honit se za "čárkami" za "ňákou tu kulturu pro ty naše pracující lidi". Ono je to bohužel ve skutečnosti trochu složitější a je třeba se při hodnocení "tý chotěbořský kultury" snést z pražských výšin a vrátit se tak trochu do prostředí a podmínek maloměsta. Jo, a co se týče proslavení Chotěboře v rámci Česka, tak ve fotbale to asi nepůjde, kuriozit tady máme celkem dost, ale předběhl nás Pelhřimov, Hliníkovo muzeum patří Humpolci ... Je to zapeklité! Nanejvýš můžeme těžit z toho, že geniální opilec Hašek nechal ubohého Jena Pavlíčka zradit u Liboháje český národ.Sorry, už končím se svými bláboly. Nějak mi to "ulítlo". Zkrátka - dle mého maloměstského rozhledu - situace s kulturou v Chotěboři je "vážná, nikoliv však zoufalá".

7. komentář napsal(a) Jilda dne 23.04.2007 v 11:29

Napište si mapy.cz, najděte si Chotěboř, klikněte na HISTORICKÁ a uvidíte město v 19. století. V jaké pustině tenkrát stálo nádraží a kde je dneska? Ono se to poddá i v té kultuře...

8. komentář napsal(a) Milan Moc dne 23.04.2007 v 13:03

:=)))

9. komentář napsal(a) Jirka C. dne 23.04.2007 v 13:18

Lidi jsou přesyceni "kultůrou" a mnoha zábavními lákadly z televize a dalších médií a tak je skutečně asi obtížné zvednout je z jejich gaučů a křesel a notabene ještě za peníze. Možná by je přilákala skutečnost, že v těchto pořadech třeba nejsou reklamy... Dost možná, že pro řadu z nich by to byla nová informace... :-( O to víc je ale třeba ocenit a podporovat takové akce, které nemají o návštěvníky nouzi a ještě k tomu přilákají turisty potažmo zákazníky do města ze široka daleka.

10. komentář napsal(a) Jilda dne 23.04.2007 v 14:21

Přesně tak. Je třeba podpořit masovku, abychom si při tom (nebo díky tomu) mohli udělat i nějakou tu třešničku pro fajnšmekry. Stejně jako jsem naznačil v 5., se mi nelíbí názor: Přece nebudeme dávat městské peníze do kulturních akcí, kterých se zúčastní jen pár Chotěbořáků. Podtrhuji slovo kulturních, u jiných akcí je to něco jiného. (...)

11. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 23.04.2007 v 17:35

Kulturních akcí je v Chotěboři dost a výběr je rovněž široký, kvalita pro masy i nejvyšší. V tom má pan Moc pravdu, když se zřejmě trochu cítí dotčen. Stálý problém je s propagací kulturních akcí, ale nejpodstatnější problém je v líných zadcích. A to je na dlouho, než se to změní, pokud vůbec, v podmíkách Chotěboře. Nicméně k FF - jeho přípravy, realizace a PROGRAMU se účastní cca 90 převážně mladých lidí převážně z Chotěboře a okolí, takže spolu s platícími návštěvníky je to dejme tomu stovka místních. To je třeba v porovnání s několika málo jinými kulturními akcemi v Chotěboři méně, ale v okamžiku, kdy si FF zařadíte spíš než do kultury do turistického ruchu, je obrázek přesnější. A turistický ruch je třeba podporovat zrovna tak, ne-li více než kulturu, protože turistický ruch přináší peníze zvenku a z jeho přínosu se pak dá přispívat i na kulturu. Obráceně to (až na výjimky) nefunguje.

12. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 23.04.2007 v 17:53

Dostali jsme písemné oficiální vyjádření města k našim žádostem a je na nich uveden důvod, že jsme se v předchozích letech neřídili vyhláškou 10/2003 o místním poplatku ze vstupného a tudíž máme nevypořádaný finanční závazek vůči Městu Chotěboř, viz usnesení ZM č. 1057/2006. Ovšem usnesení nedefinuje závazek a není usnesením o závazku, je to usnesení o něčem jiném. Neexistuje žádná dokumentace a oficiální korespondence, která by závazek SFK Avalon definovala a dle mého názoru dokud není závazek definován, právně neexistuje a tudíž se na něj nejde odvolávat ani v usnesení zastupitelstva, ani v rozhodování o dotacích. Dokud město nedefinuje závazek a nepodloží ho dokumenty, závazek neexistuje. Ovšem buď nedefinování nebo definování a prominutí je zároveň cesta, jak město může dokázat podporu SFK Avalon, o které jen mluví. Pokud bychom zůstali v mezích morálních, tak z našeho pohledu závazek také neexistuje, protože jednak my dáváme městu mnohem víc a dobrovolně, jednak město porušilo slib daný jeho starostou, viz informace výše. Nemluvě o tom, že spíš než co jiného v rozhodování hrála roli nepřízeň vůči nám a její zjevné důvody, což je jasné každému, kdo to jen zpovzdálí sleduje. Zatím jsme nedostali žádnou odezvu z města a čas běží, inzerát podmínek pro přesun do jiného města je již na našich stránkách.

13. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 24.04.2007 v 18:47

Jak ještě vypadá podpora města? Dnes jsme se dozvěděli, že odbor investic naplánoval rekonstrukci něčeho v prostřední a nejstarší budově ZŠ Smetanova, která je prý tak náročná, že musí začít hned na začátku prázdnin, přestože se jedná o pouhé tři pracovní dny před svátky, kdy se navíc dá předpokládat, že většina firem bude mít lidi na dovolené celý týden. Je dost těžko uvěřitelné, že by to nešlo naplánovat a realizovat s posunem od pondělí 9.7., že by se nenašla firma, která by garantovala s příslušným postihem dodržení termínu do zahájení školního roku. Tím pádem město dává festivalu další ránu do vazu, protože ZŠ Smetanova je pro FF klíčová, ubytovává se v ní drtivá většina studentů ve spacácích a nedostupnost celé ZŠ velmi poškodí FF. Gymnázium je totiž podstatně menší a část tříd je vybavena technikou nebo stupňovitá, takže se nedají použít, OA má nesplnitelné finanční podmínky, ZŠ Buttulova je prostě daleko (atmosféra a úspěch akce závisí na každém detailu včetně vzdálenosti ubytování) a navíc není jasné, zda bude souhlasit. A i kdyby, tak nejen že kapacita gymplu a Buttulky nevykryje výpadek Smetanky, ale ještě nás bude navíc stát několik desítek tisíc na jídle pro přidané pořadatele, nájem, energie, organizační zajištění. Jen tak dál, Chotěboři.

14. komentář napsal(a) Jilda dne 25.04.2007 v 08:29

To nemáte pravdu, pane Prvdo. Za tři pracovní dny (od 2. do 4. 7.), o které byste chtěl rekonstrukci posunout, se dá ve stavebnictví udělat hodně, proto se také v tomto odvětví zásadně doržují dohodnuté termíny dokončení, nebo čehokoliv. A navíc dost "stavebních firem" pracuje švarcsystémem, takže se nemusí starat o zákoník práce a zařezávat i na Cyrila a Matoděje, jakož i na Jana Husa blahé paměti. A to máme pět dnů v tahu. Takže raději zajistěte dostatek stanů. Jenže... Půjčí vám město aspoň louku?

15. komentář napsal(a) Jilda dne 25.04.2007 v 08:30

Pane Pravdo - omlouvám se za překlep...

16. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 25.04.2007 v 09:08

Já neříkám, že se nedá udělat hodně, vidím tady za kanceláří, jak za tři dny zbourali několikapatrový činžák. Říkám, že po zkušenostech s podobným problémem v Obchodní Akademii, kvůli kterému málem FF skončil a dodnes je v dluzích, nevěřím, že není jiné řešení a že zrovna tyto tři nebo pět dní jsou klíčové. Pokud se dá dělat o víkendech, tak proč ne po zbytek prázdnin? A hlavně, kdyby město festival podporovalo, jak tu a jinde tvrdí pan starosta, tak bych očekával na to téma komunikaci předem, zjistit, jak to festival ovlivní a nějak pomoci vyřešit problém. Školu už jsme měli zamluvenou a nelze tedy říci, že se o festivalu v ZŠ nevědělo, zvláště když tam ubytováváme už několik let a to i na podzimním festivalu. Zkrátka a dobře, tohle za podanou ruku, vstřícnost a podporu opravdu nepovažuji.

17. komentář napsal(a) Jilda dne 25.04.2007 v 13:19

Přečetl jsem si texty (nejen vaše) o FF a jako nezainteresovaný člověk z nich vyvozuji, že vám představitelé města, kteří zastupují obyvatele města a prezentují tedy jejich názor, neb byli těmito obyvateli zvoleni, dávají najevo, že tento festival v Chotěboři nechtějí. Nemohou vám to říci přímo, to by bylo napadnutelné, proto naznačují... Oni mohou. ("My nesmíme ani naznačovat" - nevím proč mě v této souvislosti napadl zrovna Jára da Cimrman.)

18. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 25.04.2007 v 18:19

Ano, bohužel to tak vypadá, že někteří představitelé města nechtějí festival, bezpochyby kvůli mě a mé kritice vůči nim. Nedomnívám se ale, že je to vůle občana, běžný občan se nezajímá ani o miliónové vyhazování peněz, tak se těžko bude starat o nějaký festival a to i když jsou občané dlouhodobě manipulováni proti festivalu. Když k tomu doposud napsanému o letošním ročníku připočtu opakovaný meziroční nárůst nájmu v "městské" Sportovní hale o 20%, nárůst nájmu v KD a podobné zvyšování nákladů i jinde, opravdu nám bez podpory města asi nezbývá, než se spakovat a vypadnout. Krátkozrakost neuvěřitelná, ale reálná.

19. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 27.04.2007 v 12:35

A seriál průse.ů pokračuje. Dvě rekonstrukce již od 25.6. vyblokují gympl. Takže nejde o to, zda bude FF v roce 2008, ale zda vůbec bude v roce 2007.

20. komentář napsal(a) Václav Pravda dne 09.05.2007 v 16:34

Tak odbor investic potvrdil možnost posunu rekonstrukce, došlo jen k nedorozumění. Omlouvám se pánům z odboru, měl bych něco s tou svou paranoiou dělat :-). Technicky jde rekonstrukci v ZŠ Smetanova zvládnout i s posunem o tři pracovní dny, budeme teď prosit ředitelku školy o souhlas.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete