NoteBLOG – Metropolitní internetová síť SVOPu - problémy přibývají (aktualizováno)

Metropolitní internetová síť SVOPu - problémy přibývají (aktualizováno) (04.01.2008)

Nemohu jinak než se znovu na tomto místě vyjádřit k projektu internetové "metropolitní" sítě SVOP, který je v těchto dnech opět "na tapetě" v havlíčkobrodském deníku a na ichotebor.cz. Je totiž více než na pováženou, když sami zadavatelé a investoři projektu - obce SVOP - údajně nejsou s výsledkem spokojeni, neboť neplní slíbené parametry a je daleko dražší než dřívější připojení. Považuji za nutné na tomto místě zopakovat několik podle mého názoru významných skutečností, neboť SVOP ani město Chotěboř se k uvedeným článkům nikterak nevyjadřují ani na moji přímou výzvu v diskuzi na www.ichotebor.cz. Možná jsem příliš netrpělivý či domýšlivý, možná je to záměr, nevím. Nicméně musím zopakovat, že:

V zastupitelstvu jsem všem zastupitelům před hlasováním vysvětlil můj skeptický názor na tento projekt, neboť byl motivovaný zejména příslíbenou dotací, což jsem dokumentoval mimo jiné i nepříznivým ekonomickým zdůvodněním na základě odhadů nákladů od vedení města.

Projekt MAN použil dotační titul, určený zejména k budování sítí v místech, kde dosud sítě nejsou, což zcela zřejmě není tento případ. Hrozí tedy možnost sankce vrácení dotace v důsledku nesplnění dotačních podmínek.

Projekt MAN svým poskytováním internetu zdarma či za minimální ceny nekale konkuruje komerčním firmám (bohužel včetně té, v které jsem zaměstnán) za dotované prostředky EU. Obdobné spory již proběhly a tak i zde hrozí finanční či jiné sankce.

Termíny dokončení, požadované ve výběrovém řízení, nebyly zdaleka splněny, ačkoliv bylo nezvykle příznivé zimní počasí. Pokud vím, termín byl překročen cca o půl roku a pochybuji, zda je vůbec nyní tato síť funkční v podobě a parametrech, popsaných a požadovaných v zadávací dokumentaci.

Při samotné instalaci vysílacích bodů nebyl brán firmou CoProSys žádný ohled na již instalované sítě a využitá pásma a nové hotspoty ruší stávající poskytovatele na již využitých kanálech zcela proti uznávaným pravidlům ČTÚ i když třeba naše firma poskytla panu Fialovi seznam našich bodů i s použitými kanály

Podle mých informací prý už při rozhodování ve výběrovém řízení bylo údajně konstatováno, že ani jedna z firem nesplnila požadované parametry Zadání soutěže, které bylo mimochodem nejen podle mého názoru formulováno nejednoznačně a vykazovalo faktické nedostatky. Přesto nejen že nebylo výběrové řízení zrušeno ale byla vybrána vítězná firma, se kterou byla sepsána smlouva.

V současné době se ukazují další a další problémy jak s realizací a provozem tak s dodavatelskou firmou, ke kterým není nikde vidět žádné stanovisko jak investora, tak dodavatelské firmy. Na tyto problémy upozornil v několika článcích Havlíčkobrodský deník. Není dosud snad ani vypsáno výběrové řízení na poskytovatele a nájemce sítě MAN (což bylo slibováno v dubnu!), což opět nahrává dodavatelské firmě CoProSys, která poskytuje za své ceny internetovou konektivitu, ovšem podle mých informací s podstatně horšími parametry než byly požadované v zadání soutěže.

Obce SVOPu v případě, že nejsou spokojeni, mohou bohužel nadávat hlavně na sebe, že do takovéto monstrózní akce vůbec šly. Je to podle mého názoru ukázková záležitost podle všeobecně používané šablony "investujme na to, na co jsou dotace a ne na to, co obec skutečně potřebuje". A je na SVOPu, aby zjistil, proč byla vybrána právě firma Coprosys a zda jejich nabídka i (hotové?) řešení skutečně splňuje zadané parametry. Tedy - pokud jej to jako investora skutečně zajímá.

Relevantní odkazy:

Aktualizováno 13. 2. 2008

Včera vyšel opět další článek v havlíčkobrodském deníku o neseriózním přístupu firmy Coprosys a nedodržování servisní smlouvy. SVOP i město Chotěboř dělá mrtvého brouka, zřejmě čekají, že se časem na vše zapomene. Asi to tak dopadne, konečně "už s tím nejde nic dělat", tak co do toho rejpat, ne ? A tak to je s mnoha "akcemi".

Komentáře

1. komentář napsal(a) Fiala dne 04.01.2008 v 21:27

Vážený pane Císaři, opět uvádte nepřesné informace. Nevím, zda je má cenu vůbec nějak komentovat. Například Vaše tvrzení že firma Coprosys dodává konektivitu k Internetu s podstatně horšími parametry než byly požadované v zadání soutěže. Nevím, zda jste zadání podrobně četl, ale předmětem dodávky žádná konektivita k Internetu nebyla. Také Vás žádám o sdělení vašeho názoru, které konkrétní části Zadání nebylo formulováno jednoznačně a vykazovalo faktické nedostatky. každý z uchazečů v průběhu prohlídky místa plnění i během asi dalšího měsíce měl právo podat jakékoli otázky týkající se Zadání. Odpovědi na tyto odpovědi byly rozeslány všem uchazečům, kteří si dokumentaci vyžádali. Takto mohu pokračovat. Snadno se obecně kritizuje a komentuje, ale nesnadno se na tyto komentáře odpovídá konkrétně. Opět zde píši komentář výhradně za svojí osobu. Fiala Lukáš P.S.: Velice Vám děkuji za novoroční přání. Bohužel já jsem Vám ho nestihl oplatit. A to upozorňuji není myšleno ironicky. Ještě jednou děkuji.

2. komentář napsal(a) Jan Kral dne 13.03.2008 v 22:10

Vazeny pane Fialo, jak jste jiz nekolikrat ve Vasich prispevcich uvadel, obce plati firme Coprosys krome vlastniho provozu i za vyuzivani licencovanych pasem. Muzete rict, zda je vysilav v pasmu 3,5GHz umisteny ve Zdirci prihlasen radne na CTU a jsou za nej placene licencni poplatky? Nebo je to podobne jako u kiosku, ze si Coprosys nechal zaplatit a sam nezaplatil? Z teto stranky CTU http://www.ctu.cz/main.php?pageid=76&search=all&trideni=city&smer=ASC&stranka=23 to nevypada, ze by byl vysilac ve Zdirci provozovan legalne, ale to Vas zrejme netrapi, byt jste na toto byl od mne jiz telefonicky upozornen v cervenci 2007.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete