NoteBLOG – Velikonoční perníčky

Velikonoční perníčky (24.03.2008) Fotogalerie k článku

K Velikonocům patří mimo jiné ozdobená vajíčka, ovšem u nás se již od tradičních vajíček, tedy se skořápkou, žloutkem a bílkem, upustilo. Jim JC preferuje perníčky, takže poté co minulý týden dojedl poslední perníčky z Vánoc byly vyrobeny perníčky nové, tentokrát ve tvaru vajíček a byly také patřičně velikonočně ozdobeny. Na dnešní den tedy jen několik dokumentárních fotek z onoho dne a této činnosti, trvající několik hodin, která mě jako téměř každoročně zaujala a pobavila. Cukrový krém jsme společnými silami ručně třeli celou hodinu (oproti dříve praktikované půlhodině), i když údajně čtyři z pěti profesionálních maléreček doporučují hodiny dvě. Jako plnící pytlíky se docela osvědčily bezešvé pytlíky s uzavíracím "zipem", zakoupené v papírnictví. Velikonoce bohužel končí a já zítra odcházím opět po 14-ti denní nemocenské do zaměstnání. Přeju všem "v práci zdar - NAZDAR!"

Recept - perníčky:

65 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 10 dkg nahřátého medu, 5 dkg tuku (Hera), 4 celá vejce, 3 lžíce kakaa, 1/2 lžičky skořice, špetka nového koření, anýzu, mletého hřebíčku, 1 dkg užívací sody (asi 2 malé rovné lžičky). Vše zpracovat v těsto a přes noc nechat odpočinout v chladnu. Druhý den znovu prohníst, vyválet placku, uhladit dlaní a vykrajovat tvary, které na plechu potřeme ušlehaným vejcem. Předem vyhřát troubu (180 - 200 stupňů), pečeme pomalu.

Recept - poleva:

1 bílek dokonale utřít s 12 dkg (1-2 x přesátého)práškového cukru (i více) - musí být tuhá, netekoucí, kontrola - obrátíme misku dnem vzhůru. Čím déle třeme tím lépe (dodávám já). Polevy rozdělíme a obarvíme potravinářským barvivem, ihned zdobíme.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete