NoteBLOG – ČEZ a energetická burza - téma příštích voleb?

ČEZ a energetická burza - téma příštích voleb? (01.12.2008)

Pohyb cen energií směrem vzhůru se momentálně pomalu, ale přece přibržďuje. Světová finanční krize způsobila prudký propad cen ropy a měla by logicky přinést i snížení vysokých cen energií. V televizním pořadu Střepiny jsme se ale dozvěděli, že ceny elektřiny neurčuje trh (jak by taky mohl v monopolním prostředí!) ani stát s energetickým regulačním úřadem (na co ho teda ještě živíme!) či „dokonce“ ČEZ (ten je v tom tedy „zcela“ nevinně!), ale tzv. energetická burza!

I když jsme se na škole o burze neučili (neboť v době totality jsme se učili o kapitalismu pouze to kritické co napsal Marx či Lenin), jakous takous představu o burze mám, neboť jsme i jako firma získali i určité praktické zkušenosti s burzou komodit. A energie je bezpochyby komoditou. Mám za to, že komoditní burza funguje například tak, že obchodník předpokládá, že, že určitá komodita (např. káva, zlato, atd.) bude v budoucnu prodávána za vyšší cenu (případně za nižsší cenu) a podle toho na komoditní burze nakoupí (ne akcie ale např. tzv. opce na nákup) a spekuluje na vzestup nebo pokles ceny dané komodity. Pokud se strefí ve svém odhadu, vydělá, pokud se nestrefí, prodělá. Tedy – ten obchodník.

Na energetické burze to ale funguje poněkud jinak – jak se alespoň zdá. Pojem „trh“ je v této branži totiž mírně řečeno neadekvátní pojem. Do hry o cenu totiž nevstupují jen obchodníci – zájemci o energii (zřejmě tu, která se vyprodukuje v budoucnu), ale ještě stát se svými pseudoregulačními snahami, a také (či spíše zejména) monopolní (ne tržní) prostředí pro koncové spotřebitele této komodity. A v neposlední řadě i skutečnost, že tyto komodity jsou komoditami pro spotřebitele nezbytnými, čili bude je nakupovat stále bez ohledu na jejich cenu. Konečný spotřebitel energie (občan, firma či např. úřad) si totiž nemůže řici, že elektřinu koupí z Číny (protože je tam za polovinu), nebo že elektřinu zrovna v prosinci nekoupí, protože nemá momentálně dost peněz.

Energetická burza je tedy – jak se zdá – pro ČEZ i pro stát velice výhodná. Pro ČEZ proto, že nemusí státu ani regulačnímu úřadu zdůvodňovat, proč a nač prodává elektřinu za tak nemravně vysoké monopolní ceny. Cena energie se přece tvoří na burze bez jejich vlivu! Cenu přece určuje „světový“ trh který funguje na této energetické burze! A pro stát? Pro stát, jako majoritního vlastníka ČEZu s téměř 70% akcií, znamená existence této burzy potažmo prudký růst zisků ČEZu nemalý přísun desítek miliard do státního rozpočtu (v tom lepším případě jen tam), které umožní poslancům například i pro příští rok naporcovat „tučného medvěda“, zajišťující jim mnoho hlasů v příštích volbách (tedy oni si to alespoň myslí …)

A jak se vlastně ta cena na burze mění? Jak to vlastně funguje? To je tedy opravdu záhada. Vypadá to tak, že nějací obchodníci na této burze, což budou asi finančně silné firmy s příslušnou licencí, nakoupí opci na elektřinu v příštím období (roce), a to za určitou cenu, vzniklou (doufejme) na základě nabídky a poptávky na této burze. Obchodníci při uzavírání obchodů na této burze zřejmě předpokládají určitý nárůst poptávky po této komoditě a ve vazbě na předpokládaný růst nákladů na výrobu této komodity a její vyráběné množství ji nakoupí pro příští období za jakousi burzovní cenu. Až sem je to tedy snad v určitém pořádku – tedy s výše uvedenými výhradami. Přeloženo a podtrženo – vytvořením energetické burzy vstoupili do šponování cen energií a do úspěšného boje o tučný podíl na superziscích z energetického řetězce další hráči – tzv. „obchodníci“ s energiemi.

Pak ale začíná být situace nepřehledná. Nastoupí např. světová finanční krize a ceny ropy letí dolů. Průšvih! Ale pro koho? Na normální burze by to byl zejména a jenom průšvih pro obchodníky, kteří předpokládali růst ceny ale ona letí dolů (tedy – MĚLA BY!). Tito obchodníci by měli prodat své opce se ztrátou. Tak už to na burze chodí, poměrně vysoké riziko ztráty je cenou za naději na vysoké zisky. Další průšvih – pro stát! V rozpočtu předpokládal příjem ze zisku ČEZu ve výši mnoha desítek miliard a o tyto zisky nechce přijít! A do toho ČEZ chce zvýšit cenu elektřiny o desítky procent! Opravdu nepřehledná situace…

Pak se „někdo“ s „někým“ sejde a nárůst ceny bude na základě jakéhosi „jednání“ „pouze“ 10 a 16%? Ještě, prosím Vás, někdo věříte, že se cena energie tvoří na energetické burze? Já tedy ne, ale kde se tvoří, je tedy záhadou. Oni záhadní „obchodníci“ s energiemi spolu se státem, regulačním úřadem a ostatními vlastníky ČEZu se tedy zřejmě domluví, jaký nárůst je ještě „politicky únosný“, aby občané neprovedli (jánevímkolikátou) pražskou defenestraci, a aby všem (i těm „obchodníkům“ zajistily miliardové zisky. Je tedy tzv. energetická burza burzou, na které se tvoří cena? To tedy dost těžko. Jak je vidět, tato tzv. burza slouží asi zejména k tomu, aby se legálně „dostalo k lizu“ ze zisků za energie více osob či firem. Vypadá to tak, že oni „obchodníci vlastně nenesou žádné významné riziko ze svých obchodů s energií, protože cena energie by měla jít zákonitě dolů a oni by měli prodělat kalhoty. Ne že bych jim to přál, ale tak to prostě na normální burze chodí. Ale toto vůbec není normální burza – jak vidno. Ceny se tvoří jakousi neprůhlednou domluvou a konečný spotřebitel je tak monopolním rukojmím. Stát, jakožto jediný možný zástupce konečných spotřebitelů, který by měl hájit zejména jejich zájmy, v této funkci zcela selhal.

V televizním pořadu a nejenom v něm je jasně poznat rostoucí nespokojenost daňových poplatníků a rašící nenávist k ČEZu a k dalším, prozatím více méně nepojmenovaným „viníkům“ růstu monopolních cen energií. V této souvislosti nelze nepoznamenat, jak málo stačilo zahrát levici na citlivou strunu voličů, aby neočekávaně a s velkým přehledem vyhrála poslední krajské a senátní volby! Tato struna se jmenuje „moje peněženka“. A pokud „běžný volič“ (což je něco jako běžný prací prášek :-) cítí, že mu do ni sahá stát příliš hluboko či – podle jeho mínění - zbytečně, je ochoten se i přemoct a přijít k volbám!

Jak by tedy mohly vypadat předvolební billboardy před příštími (možná předčasnými) volbami do poslanecké sněmovny? Myslím, že není těžké vymyslet několik úderných variant: „Elektřina pro občany za polovinu“ nebo „ Zrušíme energetickou burzu a nemravné zisky ČEZu“, případně „Vykoupíme akcie ČEZu a cena elektřiny bude pouze za náklady“, přičemž „červenější“ strana by mohla – aby se odlišila – zaměnit první slovo za „Vyvlastníme.. “. Stále se Vám to zdá příliš přitažené za vlasy a nereálné, že by k příštím volbám přišlo 70% voličů a levice by v příštích volbách s přehledem získala ústavní většinu?

Komentáře

1. komentář napsal(a) Mirek Stehno dne 04.12.2008 v 06:42

Přečti si tohle, Jirko : http://ekonomika.idnes.cz/ocelarum-z-moravia-energo-pomohl-z-potizi-obchod-s-cez-pf9-/ekoakcie.asp?c=A081203_200741_ekoakcie_zraJak se 'dělá' poptávka a zvyšují se ceny. To se dva dohodnou ...

2. komentář napsal(a) Jirka C. dne 04.12.2008 v 07:10

Dík za upozornění, další potvrzení, že ceny na burze energie letí dolů a ceny pro domácnosti půjdou nahoru ... "To jsou paradoxy, pane Vaněk, cooo ? Inu, vobyčejnej člověk tomu nerozumí, ale svůj smysl to musí mít, jina by to přece ty chytrý tam nahoře neschválili, žejoooo ?"

3. komentář napsal(a) Tomáš dne 18.12.2008 v 07:12

Jirko, netřeba hesel. Na nenažranost ČEZu a všem jemu podobným již nástroje existují. Určitě to znáš jmenuje se to "regulované ceny" a vymysleli to komunisti. Po příštích volbách si připomeneš, jak skvěle to funguje. Lidem se uleví - proto půjdou volit.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete