NoteBLOG – Avatar 3D - film, který si nenechte ujít!

Avatar 3D - film, který si nenechte ujít! (30.12.2009)

Jak začít? Dnes odpoledne jsem zažil v Jihlavském CineStaru v 3D provedení nejnovější sci-fi film režiséra (a v tomto případě i autora) Jamese Camerona Avatar. Schválně jsem použil slovo "zažil", ne shlédl. Téměř tříhodinový zážitek z tohoto filmu je natolik zvláštní a silný, že se pokusím o něm napsat a navnadit tak ty, kteří je ještě "nezažili".

Nemá smysl popisovat příběh či zápletku filmu, i když ani tato stránka filmu není podle mého názoru nějakou slabou stránkou díla. Ostatně - Cameron na scénáři prý pracoval asi šest let. Film je nabitý dějem a i tak je s podivem, že má "pouze" 162 minut(!). Ovšem to, co tento film dělá jedinečným a novátorským, je zejména jeho audio-vizuální stránka, zejména vizuální. Děj se totiž odehrává na jiné planetě v podstatě pouze v exteriérech, a tak museli autoři tohoto pozoruhodného filmu "stvořit" nejen postavy mimozemšťanů, jejich řeč, zvyky a způsoby chování, ale veškerou přírodu - faunu i flóru. Výsledkem je velice kompaktní a přesvědčivý dojem vizuální stránky filmu. Jednotlivé záběry jsou nabité vizuálními vjemy na celé ploše plátna, celé dílo pak působí i přes bojové a akční scény vkusně až noblesně. Kvalitní zvuk i výborná hudba doplňují výsledný efekt filmu do jednoho úžasného celku, těžko srovnatelného s čímkoliv dosavadním.

Zajímám se o animované 3D filmy už několik let, neboť mě fascinuje množství práce, které je do každého z nich "napumpované" v práci desítek nejrůznějších profesí, a stovek neznámých osob, které jsou uvedeny v závěrečných titulcích. Jako programátor alespoň tuším, jak obrovské množství poctivé, kreativní i rutinní složité, nákladné a trpělivé práce té spousty lidí je za výsledným dílem skryto. U filmu Avatar si toto ovšem neodvážím ani tušit.

V zajímavostech se u tohoto filmu například dozvíte, že proti 42 trikovým záběrům v Terminátoru 2 je v tomto filmu trikových záběrů asi 1700! Dokonalost celého obrazového vjemu je v jednotlivých záběrech, v pohybech rostlin(!), zvířat i lidí dovedena až do nejmenších podrobností, které divák nestačí vnímat, pouze většinu z nich pouze tuší a pokud tam sklouzne zrakem, jsou tam... Neskutečná fantazie tvůrců stvořila za pomoci nejmodernější technologie úžasnou podívanou od které se prostě nebudete chtít odtrhnout. Souhlasím s tvrzením jednoho hodnocení na www.csfd.cz, že James cameron vytvořil novou kategorii filmů, nový etalon, s kterým budou všechny další filmy tohoto žánru srovnávány.

Jestli jste na filmu Avatar dosud nebyli, mohu vám tedy jen závidět, neboť tento zážitek máte ještě před sebou. I když - ani já nevylučuji jeho opakování, i když jsem dosud na žádném filmu v kině opakovaně nebyl. Proč? Jednoduše proto, že po jeho shlédnutí si uvědomíte, že jste viděli sotva třetinu toho, co tam bylo k vidění. Takže - vřele doporučuji a - jednoznačne verzi v 3D!

Komentáře

1. komentář napsal(a) díky dne 30.12.2009 v 22:39

díky za tip. od jakého věku je to dle vás vhodné pro děti?

2. komentář napsal(a) Jirka C. dne 01.01.2010 v 17:26

Viděl bych to tak na 12 let, už i vzhledem k délce filmu. Ale je to individuální, záleží na zájmech a vztahu k tomuto žánru.

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete