NoteBLOG – Tak už i státní rozpočet bude nejdříve schvalovat Brusel...

Tak už i státní rozpočet bude nejdříve schvalovat Brusel... (27.04.2010)

... povídala jedna nejmenovaná televizní stanice včera večer ve zprávách! Jestli si i po této zprávě někdo myslí, že jsme nepřišli o suverenitu, měl by požádat o vrácení školného z mateřské školky.

"Brusel" už přišel na geniální "nápad", jak zamezit rozvracení "Eurozóny" neposlušnými státy, které se nezodpovědným zadlužováním dostávají zcela mimo povolené (ovšem dosud nikterak nekontrolované a nesankcionované) hranice deficitu SR. Státní rozpočet se nejdříve zašle do Bruselu ke schválení, a po případném odsouhlasení teprve půjde do parlamentu příslušného státu (bude to vlastně ještě pořád stát? ).

Několik kratičkých reakcí na tuto zprávičku poslanců napříč politickým spektrem naznačilo, že to našim pánům poslancům tedy vůbec nejde pod nos. Možná jim konečně začíná pomalinku docházet, co to vlastně v podobě Lisabonské smlouvy schválili a kam se celá EU začíná ubírat.

Možná by to mělo pozitivní dopad, proč to nepřiznat. Dotlačit "Bruselskou silou" poslance k snížení deficitu SR a posléze třeba i k snížení státního dluhu by mohlo být vskutku jedním z příznivých efektů tlaku EU. Otázkou je, za jakou cenu. Posun rozhodování směrem nahoru totiž dle historických zkušeností neměl nikdy dlouhodobý pozitivní efekt a vždy znamenal ztrátu svobody pro jedince i obce. A ztráta svobody znamená postupný deficit pocitu zodpovědnosti za sebe a své blízké, v rodině i obci, deficit iniciativy, individuality a občanských aktivit.

Pokud se nyní dlouhodobě a soustavně přesouvá rozhodování mimo náš stát, je třeba nastolit řadu nových témat a otázek:

Je stát ve stávající podobě a se stávajícím množstvím ústavních činitelů, armádou úředníků, výzkumných ústavů čehokoliv, potažmo s jejich náklady ještě stále alespoň trochu efektivní a zejména potřebný? Spousta pravomocí (zejména legislativně-rozhodovacích a přerozdělovacích) se přesunulo mimo náš stát a příslušné úřady místo zrušení stovek pracovních míst pouze zavedly nová oddělení pro komunikaci s EU, implementaci nařízení EU či pro sosání dotací z EU (= žádání o část postředků které jsme do EU poslali na - většinou zbytečné - projekty, které stanovila EU)! Není jednodušší a zejména levnější tyto prostředky ponechat občanům a obcím? Obce potřebují zejména opravovat či budovat komunikace, inženýrské sítě a budovat či rekonstruovat obecní majetek. Sami nejlépe vědí, jaké mají priority a na co potřebují peníze. Proč se jim musí tyto peníze přerozdělovat přez Brusel a nařizovat jim za co je smí a za co nesmí utratit? To jsou v Bruselu tak chytří a znalí všech místních obecních poměrů a potřeb? Opravdu tak stojíme o členství v tolik omílané "nové velmoci zvané EU - protiváze Indii, Číně,.. " skutečně za jakoukoliv cenu?

Mám za to, že postupný proces centralizace rozhodování a přerozdělování, který u nás kontinuálně probíhá už 20 let, a jehož jsem byl jakožto obecní zastupitel po několik volebních období svědkem, a který v posledních letech plynule přechází výše k evropskému rozhodování a přerozdělování, postupně zadusil většinu občanských iniciativ a aktivit, ke kterým zde po listopadu 89 byla chuť i nadšení. Že soustavně potlačuje osobní pocit zodpovědnosti každého z nás za sebe, za své blízké či spoluobčany. Navozuje čím dál silnější pocit jakýchs-takýchs státem zaručených jistot a pohodlí, na druhé straně rezignující pocit nemožnosti cokoliv podstatného ovlivnit. Pocit, že současná podoba a struktura "státu" je daná, neměnná a stejně tak jeho deficitní rozpočet je věcí danou a jinak to prostě nemůže být.

Nechci se s tímto sílícím pocitem smířit. Volit menší zlo jen proto, aby "můj hlas nezapadl" už není podle mého názoru správné, naopak - je to velice nesprávné. Zlo (jediné možné) jsme před rokem 1989 volil už mnohokrát a k ničemu dobrému to nevedlo. A volit zlo (ať už menší nebo větší) jen pro to, že zde máme jakýsi více či méně nespravedlivý volební systém, je už z principu špatné. Je jasné, že několika málo stávajícím parlamentním stranám tento stav samozřejmě velice vyhovuje, neboť jim zajišťuje svou psychologickou silou (strach ze zapadnutého hlasu) jistou pozici v jakýchkoliv volbách. Volební zákon spolu se zákonem o financování politických stran proto opatrují jako oko v hlavě či slepici snášející zlatá vejce. Stávající parlamentní strany ovšem po opakované zkušenosti neskýtají potřebnou záruku korektnosti, bezúhonnosti a důvěryhodnosti. Ve volbách se totiž rozhoduje zejména tom, komu dáme svoje peníze(=daně), určené na veřejně prospěšné výdaje. Na to, prosím, nezapomínejme zejména nyní před volbami!

Nezahazujme jedinečnou možnost skutečně vyjádřit svůj osobní a neopakovatelný názor svou neúčastí ve volbách. Tím nepomůžeme vůbec ničemu. Podle renomovaných názorů se prý lidé dají jednoduše ovládat dvěma emocemi - strachem a nadějí. Nenechme se sebou manipulovat strachem ze "zapadlého volebního hlasu". Připustme místo strachu do svého srdce naději a volme tu stranu, která je podle každého z nás tím autentickým nositelem naděje. A pouze a jedině podle tohoto se rozhodujme.

Komentáře

1. komentář napsal(a) Jilda dne 27.04.2010 v 10:44

Vtipné mi připadá v masovém měřítku kroužkovat poslední kandidáty, jak navrhuje Jára da Cimrman ústy ministra Janoty...

2. komentář napsal(a) jutty dne 27.04.2010 v 14:28

... jen pro upřesnění - jedná se o kontrolu deficitu a ne rozpočtu. Ale protože jsem taky několik období seděl v zastupitelstvu, dokáž si promítnout, jak to na tý vládní úrovni udělají - srovnají státní rozpočet na předepsanou výši a o finance oberou kraje, města a obce. Ty pak, aby vyšly se svými rozpočty, zvýší obecní daně. A zaplatíme to my všichni společně. Jak prosté .....

3. komentář napsal(a) Jirka C. dne 27.04.2010 v 14:43

Jirko, ty víš o nějakých obecních daních ? Pokud vím - mimo daní z nemovitostí, jejichž výtěžek jde přímo obci, má všechny daně v rukou stát.

4. komentář napsal(a) Box dne 27.04.2010 v 22:00

Jildo, já tuto myšlenku četl také, ale byla uvedena v článku Františka Janoucha "Jára Cimrman mi píše...". Je možné, že něco obdobného pronesl i ministr Janota...ale já o tom nevím

5. komentář napsal(a) Jilda dne 28.04.2010 v 09:14

Jo, Janouch, na Aktuálně.cz, ve svém blogu, omlouvám se a díky za upozornění (bavili jsme se o tom před tím s kolegyní z Hospodářských novin a nějak mi to v hlavně přeskočilo). Nicméně na podstatě to nic nemění. Ve volbě neparlamentních stran, jak navrhuje Jirka C., totiž nevidím řešení...

6. komentář napsal(a) Jirka C. dne 28.04.2010 v 09:39

Jildo,vím že manipulace strachem opravdu funguje. Strach je jednou z nejvíce motivujících emocí vůbec. Mě totiž už vůbec nejde o to, zda v něčem vidím nebo nevidím řešení. Už jsem taky pochopil, že svým jediným hlasem nic neovlivním. Mě jde o to uhájit vlastní svobodu, jejíž nemalou součástí je svoboda volby. Volby podle vlastního nejlepšího vědomí a svědomí. Rozdělování stran na parlamentní a neparlamentní chápu pouze jako rozdělení na bohaté a chudé. Skutečnost, že naprostá většina bolí bohaté strany, logicky ukazuje, že část této většiny s činností "své" strany více méně spokojena, nebo ji volí ze strachu (jako "nejmenší zlo"), že jeho hlas "zapadne". Nechci už být ani v jedné této skupině, ale chci opravdu svobodně volit. Beze strachu a v souladu se svědomím. Je to na Tebe asi příliš "vážné" :-) ale já v "kroužkování" valný smysl nevidím.

7. komentář napsal(a) Jilda dne 28.04.2010 v 13:10

Taky si chci zachovat svobodu volby, nechci volit ze strachu ani ze setrvačnosti. Ale mezi svobodu volby počítám i nejít volit. Nesouhlasím s tezí, že kdo nevolí, dává hlas... A teď si doplň podle své příslušnosti. Tuhle marketingovou fintu využívají všechny strany. Má to sice logiku (jako každá marketingová finta), ale popírá to právě tu svobodu vlastního rozhodnutí (když nejdeš volit, jsi blb nezodpovědný k potomkům, musíš jít volit a můžeš si zvolit, koho chceš, tedy nás). A taky si nemyslím, že je špatně, když se lidé nezajímají o politiku, nebo přeneseně o společenský život - je to opět jejich právo svobodné volby. Kroužkování může způsobit, že vyhraje "moje" strana, ale nebudou tam lidi, kteří mě zklamali. Nebo podvedli. Jenže... No, právě to jenže. A kterou z "malých stran" vybrat? Heslo "Nevolte parlamentní strany" používají TOP 09 a VV, jasně, když ne parlamentní, tak nás (tedy je), jiní se tam nedostanou - bylo by to krásné, jenže (sakra, zase to jenže) to by je nesměli vytvářet ti lidé, kteří je vytvářejí. Takže opět kroužkování? :-)

8. komentář napsal(a) Jirka C. dne 28.04.2010 v 13:29

Já jsem si to pro tyto volby obrátil a určil si jako nejvyšší prioritu volit toho, kdo do politiky nejde ze zištných důvodů ale z přesvědčení. Jak to ale zjistit ? Obávám se že kroužkováním se toho moc nezmůže a ani tak není jistota že... Mám za to, že za určitou záruku tohoto je možno pokládat skutečnost, že strana nemá dle průzkumů reálnou šanci překročit 5% hranici. Do takovéto strany se totiž zlatokopové nehrnou. Nebudu tedy volit ani VV ani TOP09, protože tam už tito lidé jsou. A tak i když moje favoritní strana s největší pravděpodobností nepostoupí (mimo jiné zejména proto že je chudá a nemá na bombastickou volební kampaň), budu mít čisté svědomí, že jsem "ty gaunery co to zase rozkrádají" nevolil. A o to mě momentálně v těchto volbách jde na prvním místě. Je podle mě třeba se oprostit od primárního cíle "něco (cokoliv) svým hlasem ovlivnit", a volit tak, abych se za to nemusel za několik měsíců či let stydět.

9. komentář napsal(a) Jilda dne 28.04.2010 v 14:33

Jirko, na tom, co píšeš, něco je, to se mi zdá rozumné... Dovoluji si přidat tenhle odkaz, je zajímavé, co ten kluk píše a nejen v souvislosti s Issovou a Mádlem:http://filiplanda.blog.idnes.cz/c/135660/Madl-Issova-pedofilove-a-ti-druzi.html

10. komentář napsal(a) jutty dne 28.04.2010 v 17:02

... k obecním daním. Jsou to taky různý poplatky, no a další se prostě vymyslí. Ale hlavně jsem měl na mysli, ža stám nedá (nepřerozdělí) obcím dostatek (pokud vím sociální a agenda kolem není plně hrazena státem a doplácí je obce), dále převede na ně různý agendy aby je platily )mapř. obslužný personál knihoven, škol) atd... To přece už teď dělá.

11. komentář napsal(a) Jirka C. dne 29.04.2010 v 07:43

Jildo, hmmm, moc zajímavý článek, člověk se pořád o sobě dovídá něco nového. A to je dobře. Taky jsem ten klip viděl a zdál se mi nejen zbytečně přisprostlý, ale zcela záměrně míchající politiku s téměř podprahovými podněty a náznaky s politikou nesouvisejícími. Ze starých lidí dělá paušálně blbce, co volí levici, ale já znám spoustu důchodců co na Paroubka nadávají a volí ODS.

12. komentář napsal(a) Jirka C. dne 29.04.2010 v 07:51

jutty, chtěl jsem tím říci, že obce dnes NEMAJÍ možnost ŽÁDNÉ obecní daně ukládat, jak je to běžné v jiných zemích. Nějakými poplatky to nezachrání. Že stát vezme z našich i obecních kapes je jasné, ovšem kde ty chybějící prostředky vezmou obce, mi jasné není. Budou muset začít skutečně šetřit, a to i na mzdách (jak to už dávno dělají soukromé firmy) a ne se jen stále vymlouvat "to je ze zákona".

Přidat komentář

Povinné položky jsou jméno, komentář a antispam; e-mail nebude zveřejněn. Slouží pouze k případnému kontaktu s komentujícím. Komentáře vulgární nebo nesouvisející s příspěvkem mohou být a také budou vymazány. Nepoužívejte HTML značky, budou odfiltrovány.

Ochrana proti komentářovému spamu

Do políčka napište tři nuly (čislicemi) a poté můžete